KOMENTAR

Grbin mu je bio “predsjednik bez snage za liderstvo”, a sada je preko Puljka na lijevoj listi…

Stvari su se raspetljale, ostala je još samo jedna dilema: Plenković ili Milanović, pa kako god to tumačili – promjena ili stara priča, odnosno provjereni recept prije ili kasnije. Zavisi kako gledaš.

Ruku na srce, nijedan nije impresionirao. Jedan sa starim pohabanim forama, priči o zajedništvu uz naslikavanje i prelijetanje drona preko dijelove domovine, a drugi bez prave odlučnosti kojom bi dobio vjerojatno i koji glas više, da je prije izborne bitke za premijera odstupio s mjesta predsjednika. A puno je toga zapravo na stolu – od protokolarnih obilazaka i otvaranja svega i svačega – čak i bankomata u Ličko-senjskoj županiji pa do recimo koalicija sa strankama koje zakrve odnose u tjednima prije izbora, a onda se ubace pod iste skute samo koji dan kasnije.

Blaženi svaki izbori, to vrijeme od kojeg nema iskrenijeg ni nemilosrdnijeg perioda i kampanja koja je trajala neuobičajeno kratko ove godine. Vrijeme je to u kojem se tjednima pedantno bave jednim jedinim ciljem – što više obećati i biti prisutan u medijskom prostoru, makar to značilo prelazak na tisuće kilometara za par fotografija.

Na krajnjem jugu, u desetoj izbornoj jedinici, seansa zvani izbori dobila je i još jedan nastavak. Svjesni kako sve te predstave koštaju vremena, živaca, a bogme i love – nije teško primjetiti da se lijeva koalicija stranaka predvođena SDP-om, a kojoj je pridružen i Centar, izbornu listu predstavlja svega šest dana prije ulaska u arenu. Ne treba upasti u zamku i naricati nad boljom prošlošću, i sadašnjost je zabavna, barem kada se pogleda sastav te lijeve liste.

Obitelj Puljak koja se tamo 2022. na vlast na svome Žnjanu vratila uz neobičnu političku gimnastiku i ruku jednog člana Nacionalno-suverenističke koalicije Domovinskog pokreta, HSP-a i HDS-a, svoj život na čelu grada i još jednu stoput viđenu predstavu ponovila je u preletu Damira Barbira iz SDP-a. Nisu imali zato varke poput nekih mađioničara ili opsjenara da odvrate pažnju kako ih je skupo stajao taj manevar – Barbirovim petim mjestom na listi za Sabor.

Možda je i to bio razlog da se lista predstavlja u četvrtak, tih šest dana prije izborne trke, jer doći u grad Split, stati na kamen Rive i pogledati u daljinu prema moru, a imati toliko hrabrosti i snage sve to napraviti pored SDP-ove Gradske organizacije kojoj je Puljak kombinacijom s Barbirom doslovce raspalio šamar je zbilja potkapacitirano. Toliko da i običnom građaninu bude malo neugodno.

Podsjetimo, šef splitskog SDP-a Davor Matijević izrazio je svoje nezadovoljstvo predizbornom koalicijom njegove stranke sa strankom Centar, posebno nakon što je njegov bivši kolega Barbir otkazao poslužnost i podigao ruku za splitski kredit i zaduženje na 25 godina. Neki bi to nazvali dobrom političkom “trgovinom”, možda baš oni koji zaziru od takvih poteza i čine ih u isto vrijeme.

Iz splitskog SDP-a ekspresno su reagirali tako što su protiv Barbira pokrenuli postupak razrješenja i izbacivanja iz stranke, ali je mandat zadržao – kao nezavisni.

U SDP-u, bez ikakve sankcije, ostaje Davor Matijević. Sitni politikant koji ni po kojoj vrijednosti ne pripada SDP-u, koji je osobne sebične interese nametnuo splitskoj gradskoj organizaciji kao neupitne, vrhu SDP-a je podnošljivo prihvatljiv bez obzira što radi i koliko šteti ugledu stranke u općoj javnosti. A Peđa Grbin ostaje predsjednik bez snage za liderstvo i u samoj stranci, a da o koalicijskom potencijalu i širenju prihvatljivosti prema drugim poželjnim političkim opcijama ne govorimo – rekao je tada Barbir.

Danas je na listi koju je dogovarao taj isti Grbin.

Matijević se tada oglasio kako ne ide mimo stranke, ali da i dalje ne preferira koaliciju s ‘bračnim parom Puljak’.

Odluku stranke prihvaćam iako se s njom ne slažem. Prihvaćanje odluke ne znači da ću mijenjati svoj stav ili da ću promijeniti mišljenje o Puljcima. U politici nikad ne govorim nešto u što ne vjerujem ili iza čega ne stojim. Pozicije i fotelje me ne zanimaju, zanimaju me principi i vjerodostojnost, a to je, nažalost, izostalo u ovoj koaliciji.

Animozitet, potpuno opravdano stvoren, već je naštetio Mostu koji je nerazumno na listi za Sabor odlučio ignorirati Josipa Markotića, a sigurno će i SDP-u koji u ovom slučaju podršku lokalnih tijela nema. Ako i ne našteti brojčano, naštetit će ljudski jer će u saborske klupe izvjesno i Puljak i Barbir.

Obrazloženja ovog poteza tradicionalno su komična: od onoga da je potrebno s vlasti isključivo skinuti HDZ pa do tvrdnje da su interesi šireg kruga ljudi važniji od osobnih.

Pa se onda pitaju zašto se svakom normalnom sve ovo gadi…

POSLJEDNJE DODANO: