POLITIČKA PRISTRANOST

Gradonačelnik Zadra zaposlio je svog kuma na visoku funkciju

Gradonačelnik Branko Dukić nedavno je donio odluku o imenovanju novog pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra. Novi pročelnik je Mladen Klanac, koji je inače kum gradonačelnika Dukića.

Iako su mediji ranije izvještavali o vezi između Dukića i Klanača, gradonačelnik je do sada šutio o njihovoj kumskoj povezanosti. Međutim, na upit novinara portala Zadarski.hr, Dukić je potvrdio tu činjenicu, ističući da nije bio svjestan Klanačevog budućeg položaja kada mu je postao kum.

Klanac, koji ima bogato iskustvo u radu s socijalno ugroženim skupinama kao voditelj Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije, također je suosnivač Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti “Hod – zajedno”. Njegovo imenovanje potaknulo je kontroverze zbog mogućnosti nepotizma i nedostatka transparentnosti u postupku odabira.

Gradonačelnik Dukić branio je svoju odluku tvrdeći da je Klanac odabran putem javnog natječaja te da je bio jedini kvalificirani kandidat. Naglasio je Klanačevu stručnost i uspješno iskustvo u području socijalne skrbi i zdravstva, tvrdeći da su kvalifikacije bile presudne prilikom izbora.

– Proveden je javni natječaj sukladno svim propisima, na njega se prijavio jedan kandidat, pokazalo se odgovarajućih uvjeta i karakteristika. Kao gradonačelnik nemam zakonsku mogućnost oduzeti nekome pravo da se natječe za radno mjesto u Gradskoj upravi zbog privatnih odnosa. Ali da, zadovoljan sam ovim izborom jer je riječ o stručnoj osobi s profesionalnim iskustvom i uspjehom – kazao je gradonačelnik dodajući kako je zadarska javnost upoznata s dosadašnjim radom pročelnika Klanca.

Uz imenovanje Klanca, na mjesto pročelnice Upravnog odjela za EU fondove imenovana je dosadašnja vršiteljica dužnosti Stefani Mikulec Perković, čija je prijava bila jedina pristigla na taj natječaj.

Imenovanje kuma na visoku poziciju u gradskoj upravi Zadra izazvalo je kontroverze i postavilo pitanja o transparentnosti i etici u postupcima imenovanja. Ova situacija naglašava važnost javne odgovornosti i transparentnosti u javnim institucijama.

POSLJEDNJE DODANO: