Slovenski istraživači u Splitu: Treba raskrinkati sve udbaške zločine

Otmica i ubojstva hrvatskih emigranata Stjepana Crnogorca i Nikice Martinovića 70-ih godina prošloga stoljeća u Austriji ilustrira svirepost i bešćutnost terorističkih ubojstava jugoslavenske tajne službe UDBA-e. Martinović je ubijen zato što je kao počasni predsjednik Bleiburškoga voda čuvao civilizacijski pijetet na pobijene hrvatske vojnike i civile u svibnju 1945. godine.

Nevinoga i bezazlenoga studenta Stjepana Crnogorca udbaški su ubojice oteli u Austriji, te ga potom u Sloveniji mučki likvidirali, a počivalište njegovih posmrtnih ostataka još je uvijek nepoznato, ako uopće i postoji.

Sukus je to izlaganja Romana Leljka, slovenskoga pisca i istraživača, na tribini “Terorističko djelovanje UDBA-e u zapadnim zemljama” što je u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt održana u petak navečer u pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu.

Na tribini je predstavljena Leljkova knjiga “UDBA, slučaj otmice i ubojstava Stjepana Crnogorca i Nikice Martinovića”, kojom autor poziva hrvatsku javnost na istraživanje istine i javni dijalog.

Predstavljači knjige, na izuzetno posjećenoj tribini, bili su, uz autora, slovenski parlamentarci dr. sc. Vinko GorenakFranc Breznik, i Eva Irgl, ujedno predsjednica parlamentarnoga Povjerenstva za ljudska prava. Izlagači su pozvali hrvatske državne vlasti i javnost da se uključe u slovensko nastojanje raskrinkavanja svih udbaških i komunističkih zločina iza kojih je ostalo 624 masovne grobnice u Sloveniji uglavnom ispunjene hrvatskim kostima.

Dr. Gorenak je upozorio na nužnost lustracije i hrvatskoga i slovenskoga društva, jer komunističke strukture iz sjene vladaju u obje države i danas. Breznik upozorava da su komunisti nakon hladnoga rata morali proći svoje nuernberško suđenje, a jer nisu uzrokom je svih problema. Tribinu je moderirao Zdravko Vladanović.

POSLJEDNJE DODANO: