Rusija uzvratila udarac zapadnim silama, Putin nazvao Obamu

SAD i EU su uveli dva kruga sakcija koji se odnose na uskraćivanje viza i zamrzavanje imovine ruskim dužnosnicima, parlamentarnim zastupnicima i drugim saveznicima predsjednika Vladimira Putinakako bi kaznili Moskvu zbog pripajanja ukrajinskog Krima.

– Takve mjere, naravno, ne mogu proći bez reakcije. Ruska je strana kao odgovor poduzela mjere koje su uvelike odraz zapadnih sankcija – kazao je glasnogovornik ministarstva Aleksandar Lukaševič. Nije podrobnije objasnio prirodu sankcija niti listu zapadnih dužnosnika na koje bi se te sankcije odmah primjenile.

SAD i EU su upozorili da su spremni nametnuti široku lepezu sankcija koje bi pogodile cijele sektore ruskog gospodarstva ukoliko Putin zaoštri krizu, tj. ukoliko se okomi na dijelove istočne i južne Ukrajine.

Putin pozvao Obamu kako bi razgovorali o američkom prijedlogu za Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je nazvao telefonom američkog predsjednika Baracka Obamu kako bi razgovarali o američkom diplomatskom prijedlogu za Ukrajinu, a Obama mu je rekao kako Rusija mora povući svoje vojnike i ne kretati dublje u Ukrajinu, rekla je Bijela kuća.

Vjeruje se kako je to bio prvi razgovor između Obame i Putina otkako su Sjedinjene Države i njezini europski saveznici počeli nametati sankcije Putinovu unutarnjem krugu ljudi i prijetiti kazniti ključne sektore ruskog gospodarstva.

Rusko jačanje snaga u blizini Ukrajine dovelo je njihov ukupni broj na 40.000, procijenili su američki dužnosnici u petak, a to gomilanje snaga zabrinjava Washington posljednjih dana.

Američki predsjednik zatražio je rusku potporu za diplomatsko rješenje u kojemu bi međunarodni promatrači jamčili sigurnost rusofonog stanovništva na Krimu.

Pretpostavlja se da je ovo prvi izravan razgovor između Obame i Putina otkad su SAD i europski saveznici počeli s uvođenjem sankcija Putinovim suradnicima te zaprijetili da će “kazniti” i ključne sektore ruskog gospodarstva.

Bijela kuća istaknula je kako je Putin nazvao Obamu koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji gdje je razgovarao s kraljem Abdullahom i upravo se vratio u svoj hotel u Rijadu.

Putin želi razgovarati o američkom prijedlogu diplomatskog rješenja ukrajinske krize što ga je početkom tjedna u Den Haagu ruskome ministru vanjskih poslova izložio američki državni tajnik John Kerry.

SAD želi da Rusi povuku trupe u svoje baze u Krimu te da pristanu na pregovore s ukrajinskom vladom uz međunarodno posredovanje. Obama je savjetovao Putinu da Rusija iznese “konkretan pismeni odgovor” na američki prijedlog, a obojica se slažu da bi o predstojećim potezima trebali razgovarati Kerry i Lavrov.

Visoki dužnosnik Obamine administracije opisao je razgovor kao “iskren i izravan” i rekao kako su sljedeći korak razgovori Kerry-Lavrov da bi se vidjelo misle li Rusi ozbiljno s diplomacijom.

POSLJEDNJE DODANO: