Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f97c5066f52dfec238b459a/80
Foto: IVO IVIC

Ivić: 'Ne smijemo dopustiti da epidemija upravlja nama'

Ivo Ivić rekao je kako se primjenom relativno blagih i lako promjenjivih mjera čija ekonomska cijena nije visoka, dok je epidemija niskog intenziteta, može postići izvrsna kontrola.
Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, gostovali su u Dnevniku HTV-a i govorili na koji način treba mijenjati mjere te očuvati radna mjesta i zdravlje.

Ivo Ivić rekao je kako se primjenom relativno blagih i lako promjenjivih mjera čija ekonomska cijena nije visoka, dok je epidemija niskog intenziteta, može postići izvrsna kontrola.

- Ako dođemo u situaciju u kakvoj smo sada, epidemija velikih razmjera, nažalost, samo strogim mjerama i strogim nadzorom moći ćemo staviti epidemiju pod kontrolu. Mi smo trenutačno pred pitanjem - tko upravlja nama. Ne smijemo dopustiti da epidemija upravlja nama. Žao mi je ugostitelja, ali i zdravstvenih djelatnika koji moraju gledati patnju bolesnika. Nalazimo se pred ekonomskim i moralnim pitanjem - što dalje, rekao je Ivić. 

Marin Medak komentirao je kraće radno vrijeme noćnih klubova kao jednu od mjera te rekao kako se noćni klubovi nemaju što ni otvarati u ovoj situaciji.

- Njihovo predviđeno radno vrijeme je od 22 sata. Ovdje je Vlada iskoristila oblik da je skratila radno vrijeme, a nije ih zatvorila. Na taj način nije dužna ispoštovati naknade za njihove radnike, nego se ide prema obračunu, padu prometa. Tako ih je izigrala, dok za druge ugostiteljske objekte tih sat vremena dosta znači, prvenstveno svadbama, izjavio je Medak.

Medak je rekao kako su konstantna otpuštanja radnika.

- Krećemo se od 3 do 4 tisuće radnika iz ugostiteljstva otpuštenih na nivou mjeseca, u zadnja 3-4 mjeseca, dodao je.

Marin Medak je izjavio kako se Vlada igra cijelo vrijeme kad je riječ o mjerama, umjesto da je napravila kao neke zemlje EU-a koje su zatvorile ugostiteljske objekte i dale 75 posto ukupnog prometa koji su ostvarili u istom razdoblju lani.

- Treba sačuvati zdravlje i svi članovi naše udruge poštuju mjere. Apeliram na sve ugostitelje da poštuju mjere. Ima puno ugostitelja koji ne poštuju mjere iz razloga što imaju najviši PDV na svijetu, dodao je.

Medak: Organizatori ilegalnih partyja nisu ugostitelji


Marin Medak je istaknuo kako "organizatori ilegalnih partyja nisu ugostitelji".

- To osuđujemo i očekujemo da se zatvore što prije jer to je nama nelojalna konkurencija, rekao je.

Ivo Ivić je izjavio da razumije mlade ljude, ali ako trebaju stroge mjere za odgoj, onda trebaju stroge mjere za odgoj.

- Ne možete očekivati od mlade osobe da shvaća svu cjelinu života, on je nije doživio i ne shvaća je. Mi stariji moramo nametnuti da nas mladi slušaju. Dolazi vrijeme kad nas mladi trebaju slušati, naglasio je Ivić.

Medak je rekao kako očekuje kredite za likvidnost, da ne dođe do blokada tvrtki te da se sačuva ekonomska vrijednost biznisa.

- Nije to velik iznos za koji bi se država zadužila, a spasilo bi se jako puno radnih mjesta. Radi se o 20-30 tisuća radnih mjesta i povezanih djelatnosti, koji su naši partneri. Ti krediti su jedini spas jer mi sad od banaka ne možemo dobiti kredite, naglasio je Medak. 

Proslava adventa


Ivić je istaknuo kako je sad vrijeme kad ni najuža obitelj nije sigurna ako se okuplja.

- Ako djeci ne možete narediti da ne idu u školu, onda ni taj obiteljski krug više nije dovoljno siguran. Ne dolaze nam dani kad bismo se mogli opustiti na proslavama i okupljanima. To će imati visoku cijenu, zaključio je Ivić u Dnevniku HTV-a.
hr Thu Nov 19 2020 21:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d388f16f52df1fba8b4592/80
Foto: DalmacijaNews

Okreće se nova stranica većine u splitskom Gradskom vijeću? MOST ne želi sudjelovati u rotaciji predsjednika Parlamenta!

Novi sastanak mogućih partnera u splitskom Gradskom vijeću prošao je s novim idejama koje su, prvenstveno, stigle iz MOST-a
Trojac Grković-Markotić-Ljulj na kraju novog susreta je izrekao stav kako nisu za rotaciju predsjednika Parlamenta, dogovaranu ranije, s obzirom na važnost tog tijela.

Ideji su se pridružili i socijaldemokrati, a želja gradonačelnika Ivice Puljka je, doznajemo, da se mogući partneri dogovore oko imena budućeg predsjednika te kako će vijećnici Centra to, bez kakvih dodatnih zahtjeva, prihvatiti.

MOST, za objasniti je, ne želi sudjelovati ni u rotaciji, ali ne želi ni da njihov predstavnik bude čelnik Vijeća četiri godine.

Novi brifing najavljen je za petak, a tada bi se trebalo dogovoriti kako će funkcionirati predlaganje projekata i ideja koje bi došle kao točke na sjednicama koje će se, po najavi Puljka, održavati istog datuma svakog mjeseca.

hr Wed Jun 23 2021 21:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: Dnews

Tragedija kod Omiša: Muškarac preminuo na plaži

Nema elemenata kaznenog djela
Na plaži u Nemiri pokraj Omiša preminuo je stariji muškarac. 

Kako kažu iz policije, muškaracu je pozlilo te je Hitna pomoć dojurila na mjesto događaja. Nažalost, djelatnici su odmah konstatirali smrt. 

Nema elemenata kaznenog djela. 
hr Wed Jun 23 2021 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff454c36f52df1c958b458a/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović: "Od danas dostupna besplatna mobilna aplikacija CovidGO"

Božinović je pojasnio da je mobilnom aplikacijom moguće provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je od srijede dostupna besplatna mobilna aplikacija CovidGO za provjeru EU digitalnih COVID potvrda.

- Aplikacija, dostupna na Apple App Storeu, omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID potvrdama izdanim u RH i državama članicama EU. - priopćio je Božinović putem društvenih mreža dodajući da je aplikacija besplatna te da će uskoro biti dostupna i na Google Play Storeu.

Božinović je pojasnio da je mobilnom aplikacijom moguće provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju te da aplikacija ne obrađuje osobne podatke, već provjerava nacionalni digitalni potpis zapisan u QR kodu.

- U slučaju valjane potvrde ekran će se prikazati u zelenoj boji, a u slučaju da potvrda iz bilo kojeg razloga nije valjana, prikazat će se crveni ekran s dodatnim obrazloženjem. - precizirao je Božinović na facebooku.

Božinović je nadodao da će mobilna aplikacija, sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, olakšati provjere valjanosti potvrda za vrijeme događanja na kojima će biti prisutne osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Tehničko rješenje sustava EU digitalne COVID potvrde u RH uspostavila je tvrtka AKD, a do sada je potvrdu preuzelo više od 217.000 građana.

hr Wed Jun 23 2021 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Marko Dražen Mimica novi čelnik splitske Ginekologije! Nedavno smijenjeni predstojnik tužio KBC i kolege!

Novoizabrani predstojnik za svoju zamjenicu izabrao je doktoricu Jelenu Marušić.

Splitska ginekologija dobila je novog predstojnika - doktor Marka Dražena Mimicu koji je na tu poziciju stigao gotovo pola godine otkako je smijenjen dotadašnji čelnik Deni Karelović kojeg je četvero kolega optužilo za narušavanje međuljudskih odnosa, zbog loše komunikacije među zaposlenima, ali i samog rada Klinike za ženske bolesti i porode.

Doktor Karelović je nedavno, zbog smjene tužio splitski KBC, a tužio je i četvero medicinskih djelatnika zbog klevete.

Na mjestu predstojnika Klinike radio je sedam godina, a imao je veliku podršku djelatnika koji su poslali čak i potpise za njegov povratak, čak njih 170 prema ravnateljstvu bolnice i Upravnom vijeću KBC-a.

Novoizabrani predstojnik za svoju zamjenicu izabrao je doktoricu Jelenu Marušić.

Privremeno rješenje, između smjene Karelovića i dolaska Mimicu bio je doktor Marko Jukić.


hr Wed Jun 23 2021 17:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .