NAJTUŽNIJI DAN U NOVIJOJ POVIJESTI

[FOTOGALERIJA] Deseci tisuća ljudi u Koloni sjećanja u Vukovaru

Program „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ započeo je u 10 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar gdje je prigodni program izvela Klapa „Sv. Juraj“ HRM, Najbolji hrvatski tamburaši i glumac Darko Milas.

U Vukovar su stigli i predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Također tu su i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, brojni ministri u Vladi, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, koji će na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvoditi svetu misu, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, župani hrvatskih županija predvođeni vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem, saborski zastupnici i brojni predstavnici političkih stranaka te drugi uglednici iz javnog i političkog života Hrvatske.

Ove godine Vukovarom će proći 25. Kolona sjećanja.

Već četvrt stoljeća ovaj komemorativni skup, koji je ujedno i jedini živi spomenik žrtvi Domovinskog rata, raste i razvija se zahvaljujući vukovarskim braniteljskim udrugama, svećenstvu, gradskim tvrtkama i institucijama te Gradu Vukovaru

-Teška je emocija, zrak se doslovno može rezati nožem. Ovoliko godina nakon, s ponosom gledamo na djelo hrvatskih branitelja ali i s tugom zbog stradalih branitelja i civila. U Vukovaru, unatoč tome što je grad pao – možemo govoriti da smo pobjednici – kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Kolonu sjećanja predvoditi će hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar krenuti će ulicama Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom, dr. Franje Tuđmana, Trgom hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trgom Slavija, Bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, nakon čega će uslijediti odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca.

POSLJEDNJE DODANO: