MOĆNI ČUVARI NEBA

[FOTO/VIDEO] Posljednje pripreme za povijesni prelet Rafalea u Hrvatsku

U skladu s najavama Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kada završi obuka ostalih hrvatskih pilota.

U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA), borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona Rafale iz Francuske u Hrvatsku.

Naime, hrvatski se piloti u Francuskoj nalaze u različitim etapama obuke i podijelili su neka od svojih prvih iskustava letenja na avionu Rafale, novoj perjanici HRZ-a. Jedan od pilota već je godinu dana u Francuskoj i, kako kaže, od djetinjstva sanja da će jednog dana upravljati moćnim vojnim sredstvom kao što je Rafale, jednim od najboljih borbenih aviona današnjice.

-Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bilo ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojim bih opisao taj avion, rekao je jedan od pilota HRZ-a te dodao kako mu je velika čast bila i što je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

Više o samom tijeku obuke i spremnosti hrvatskih pilota govorio je jedan od onih koji će upravljati jednim od šest Rafalea koji uskoro stižu u Hrvatsku. Kako kaže, u odnosu na MiG-ove, letenje na Rafaleu je složenije i zahtjevnije, a prelet u Hrvatsku za njega predstavlja iznimnu čast i odgovornost.

-Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne, ispričao je i na kraju dodao:

-Jedan sam od onih koji će s Rafaleom doletjeti u Hrvatsku i to je iznimna čast i odgovornost jer će ovi avioni u HRZ-u biti dugo vremena i nakon što ja prestanem letjeti. Zato sam ponosan i sretan.

Jednog od zrakoplovnih tehničara koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin“ već pet godina pripadnik HRZ-a, kazao je da također s velikim veseljem očekuje prelet aviona u domovinu.

-Gotovo sam četiri godine kao tehničar radio na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao sam ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati.

Podsjetimo, dinamika i rokovi obuke letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva definirana je Ugovorima i provodi se u Francuskoj.

POSLJEDNJE DODANO: