HVALEVRIJEDAN PROJEKT

FOTO ”Umjetnost na otvorenom”: slikanje na Matejušci oduševilo Splićane

Na splitskoj Matejušci održava se jedinstvena umjetnička manifestacija ”Umjetnost na otvorenom – Art in the Heart of Adriatic”

Riječ je o zajedničkom projektu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske udruge likovnih umjetnika koja za cilj ima afirmirati likovnu umjetnost u turizmu.

Tako će čak šest likovnih umjetnika plenerista od 10 do 15 sati slikati vizure Splita na svojim štafelajima koji će biti postavljeni na prostor Matejuške.

Inače, plenerizam je pojam koji označava slikanje izravno u prirodi, a koje se odlikuje svjetlošću, svježinom i živošću boja. Slikanje na otvorenom traži vještog umjetnika koji brzo prenosi motiv na svoje djelo jer se svjetlost neprekidno mijenja. 

Poznati splitski akademski slikar Josip Botteri, ponosan je na novu manifestaciju.

Ovdje sam prije 62 godine prvi put sjedio u životu i slikao s pastelnim bojama prizore koji su ispred nas. Prošla su dva ‘batana’ koja su mi dobacila ‘od ovoga ti nema leba’. Ja sam bio gimnazijalac i čudio se što govore i odlučio sam tome posvetiti svoj život. Iako je umjetnik uvijek na granici, mene je sreća pratila na mom putu i hvala Bogu da je tako bilo..

Čovjek je dio prirode tako i umjetnik koji joj se posebno divi. Posebno nadahnuće je Split u kojem su se odgajali mnogi umjetnici, a s ovom manifestacijom želim Splitu zahvaliti za odanost i umjetnost. Ovo je zapravo dio impresionizma kakav je bio nekada, kazao je Botteri.

Profesorica likovne umjetnosti i voditeljica školske galerije, Hana Letica, istaknula je zadovoljstvo ovom manifestacijom.

Doveli smo ekipu kako bi doživjela umjetnost na otvorenom kako su nekada crtali impresionisti. Nama je to dio našeg uobičajenog programa i svaka nova situacija im je inspirativna, kazala je Letica.

Maja Franetić, koordintorica ispred turističke županije Splitsko-dalmatinske naglasila je kako je cilj ‘Umjetnosti na otvorenom’ održavanje kulturnog turizma i Splita kao kulturne destinacija koja ima puno više za ponuditi od plaža i zabavnog sadržaja.

POSLJEDNJE DODANO: