PLAVI HEROJI

[FOTO] Ronilačka ekipa iz Trogira u ponosnoj akciji čišćenja podmorja

U subotu, 27. travnja 2024. godine, Trogir je bio domaćin prve ovogodišnje ronilačko-ekološke akcije čišćenja podmorja. Ova izuzetno važna inicijativa obuhvatila je obalno područje luke Trogir, od Lučice do luke Banj na otoku Čiovu.

U suradnji Turističke zajednice grada Trogira i Seastorm rentala, oko 100 sudionika, od kojih je polovica lokalnih ronilaca, te članovi ronilačkih klubova iz Mostara, Osijeka, Vukovara i Podstrane, aktivno su sudjelovali u akciji. Osim toga, značajnu podršku pružili su volonteri i članovi lučice Banj, JVP Split i HRM-a.

Cilj EKO Trogir akcije je podizanje svijesti o važnosti očuvanja morskog ekosustava, što je potvrđeno većim brojem volontera i uključenjem lokalnih i širih dionika. Ove godine, podršku su pružili i hotel Brown Beach House te Yamaha Centar Trogir, dok su se vlasnici plovila na području luke Trogir također aktivno uključili.

Tijekom akcije, koja je trajala od 10:00 do 13:00 sati, iz mora je izvučena značajna količina raznolikog morskog otpada, uključujući plastiku, staklo, ribolovni alat, felge, konope i ostali sitni otpad. Također, ronioci su uspjeli izvući i veće predmete poput automobilskih guma, stolica, kanti, stalaka i suncobrana, te sanitarnog otpada.

Nakon završetka akcije, podmorje na potezu od Lučice do luke Banj proglašeno je čistim, smanjujući tako ekološke prijetnje morskom ekosustavu.

Cilj ovakvih akcija je potaknuti svijest o važnosti preventivnih i kontinuiranih akcija čišćenja morskog područja te usvajanje ekološki prihvatljivih navika lokalnog stanovništva i turista. Turistička zajednica grada Trogira i Seastorm rental nastoje svake godine podići svijest o održavanju kvalitete morskog ekosustava i uključiti što veći broj zajednica, poduzeća i udruga kako bi se riješila problematika onečišćenja mora.

POSLJEDNJE DODANO: