ODRŽIMO BLUES MLADIM

[FOTO] Thrill Blues Festival i ove godine okupio nekoliko tisuća posjetitelja i pretvorio Trilj u europsku blues oazu

Trilj je proteklog vikenda postao središte blues glazbe, zahvaljujući istaknutom Thrill Blues Festivalu koji je ovaj grad na obali Cetine pretvorio u europsku blues oazu. Nekoliko tisuća posjetitelja prisustvovalo je sedmom izdanju festivala, koji je od 5. do 7. srpnja publici predstavio svjetska i regionalna imena blues scene, a kao headliner ove se godine istaknuo 19-godišnji gitarist Toby Lee, blues senzacija iz Velike Britanije.

Pod motom “Održimo blues mladim”, festival je kroz tri programska dana i koncertne večeri ponudio ono najbolje što blues scena trenutno nudi, s naglaskom na mlade snage ovog žanra. Upravo je spomenuti Toby Lee, mladi britanski blues gitarist koji je ušao u Blues Hall of Fame u Velikoj Britaniji nastupio kao vodeće glazbeno ime ovogodišnjeg izdanja festivala. Uz njega, publika je uživala i u izvedbama glazbenih imena iz Norveške, Francuke, Češke, Slovačke, Španjolske, kao i regije, među kojima su Kyla Brox, Mathis i Benoît, Matt Pascale, The Bad Week, Cat Squirrel, Valerija Nikolovska & Blues Company, Petra Börnerová Trio i mnogi drugi.

Ove godine Thrill Blues Festival predstavljen je u svom najvećem obliku do sada, a uz bogati koncertni program posebno se istaknula škola Thrill Blues School, koja je kroz sva tri dana trajanja festivala okupila oko 50 polaznika, mladih talenata zainteresiranih za učenje o blues glazbi, a predavanja su održali vrhunski svjetski i domaći blues majstori.

Usudit ću se reći da je naša blues škola jedna od pet najboljih u Europi, a klinci koji su je pohađali imat će priliku posjetiti i najbolje blues radionice u Americi. Na ovaj način stvaramo nove glazbene talente, a to je ono što nam je najbitnije, da smo okrenuti mladima, istaknuo je Boris Hrepić Hrepa, Umjetnički direktor festivala.

Jedan od tih mladih talenata iz Hrvatske je i Jadran Mihelčić, 19-godišnji Zagrepčanin koji je sa svojom grupom D Blues otvorio festival, ali i imao priliku na splitskom aerodromu dočekati Tobyja Leeja te je tom prigodom zasvirao na klaviru na kojem je prije nekoliko dana s gudačkim orkestrom milanske Scale svirao i Matej Meštrović.

Svi inozemni glazbeni gosti nisu krili svoje oduševljenje Thrill Blues Festivalom i gostoprimstvom domaćina; tako je Kyla Brox, kći britanske blues legende Victora Broxa, ujedno i pobjednica European Blues Challengea i nagrađivana blues pjevačica, na svojoj Facebook stranici istaknula:

Hrvatska je tako lijepo mjesto. Odlično smo se proveli sa starim i novim prijateljima – divno gostoprimstvo, odlična publika i najbolji zvuk. Hvala vam!

Također, headliner festivala Toby Lee za Večernji List je izjavio:

Prvi put sam u Hrvatskoj, nisam kod vas bio čak ni kao turist. Ovdje je fenomenalna atmosfera, ne mogu vjerovati da vi Hrvati toliko volite blues. Trilj me podsjeća na Memphis. Definitivno se vraćam u vašu prekrasnu zemlju.

Sedmo izdanje Thrill Blues Festivala održalo se od 5. do 7. srpnja u Gradskom parku u Trilju, a festival se još jednom potvrdio kao ključni događaj ne samo na glazbenoj karti Hrvatske, već i kao dio svjetske blues scene.

Organizator festivala je Turistička zajednica grada Trilja, a događanje je omogućeno uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Grada Trilja, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i Hrvatske turističke zajednice.

POSLJEDNJE DODANO: