67 NATJECATELJA IZ 13 ZEMALJA

[FOTO] Predstavljeni radovi mladih arhitekata za staru gradsku jezgru Makarske

U Gradskoj galeriji Antun Gojak u petak je otvorena izložba radova pristiglih na natječaj Europan 17. Natječajni ciklus na temu Živi gradovi pokrenut je 2022., a natječaj objavljen u ožujku 2023. provodio se za tri lokacije u staroj gradskoj jezgri. Otvaranju Izložbe nazočili su predstavnici Europana Hrvatska na čelu s predsjednicom Helenom Knifić Schaps, članovi Ocjenjivačkog suda te dva prvonagrađena tima.

Na natječaj Europan17 za lokaciju pijaca/peškarija/gastrocentar grada pristiglo je 20 radova, a sudjelovalo je 67 natjecatelja iz 13 zemalja: Hrvatske, Španjolske, Italije, Francuske, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Poljske, Makedonije, Norveške, Turske, Libanona i Bolivije.

Ocjenjivački sud nagradio je dva rada: I. nagradu dobio je rad Earth, Wind and Water (Elisabeth Terrisse de Botton iz Španjolske te Matthieu Brassbin iz Francuske), a II.nagradu rad pod nazivom A Roof Without a House – A Study of Slowness (Ria Tursan, Jana Horvat, Antea Divić, Sara Blekić i Hana Dašić iz Hrvatske) koje su autori predstavili u sklopu izložbe u dvorani Arte.

Ovo je izložba koja će pobuditi emocije ali ponuditi i jedan sasvim drugačiji pogled od onog na koji smo navikli, istaknuo je v.d. ravnatelja Gradskog muzeja Makarska Josip Karamatić .

Nakon što smo proveli međunarodni arhitektonske natječaje za Peškeru i za gradsku rivu, rekao bih da je ovo čak jedna stepenica čak i više. Drago mi je što smo ovaj dugotrajan proces priveli kraju, a zahvaljujući Europanovom natječaju dobili smo inpute mladih arhitekata iz cijele Europe i svijeta. Pobjednički rad, a nadam se da ćete to i vi vidjeti nakon što ga proučite, sagledava sve ono što smo definirali u projektnom zadatku. Kad otvorim katalog izložbe, drago mi je vidjeti druge gradove i lokacije koje su bile dio natječaja Europan 17 i Makarsku uz bok Marseillu, Barceloni, Madridu, Helsinkiju, Bruxelesu, Grenoblu…Priključenjem ovom natječaju Makarsku svrstavamo tamo gdje joj je oduvijek bilo mjesto, istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.

Zahvalila bih se na suradnji Gradu Makarskoj koja je bila izuzetno dobra, a vidimo danas i plodonosna. Gradonačelnik je spomenuo dug proces, što je istina. Europanovi procesi traju 2 godine zato jer se puno komunicira na međunarodnoj razini a rezultat je ovo što je tu pred nama. Ovo su sve duboko promišljani radovi od kojih su neki dobili nagrade, a neki ne, no svi oni ostaju kao putokaz kako ljudi iz Europe promišljaju situaciji u Makarskoj. Drago mi je da danas ovdje predsjednica žirija Irena Matković i cijela ekipa koja je na ovom radila 2 godine, kazala je Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska.

Ovo je prva suradnja  Grada Makarske i Europana Hrvatska koji kao dio europske kulturne inicijative  pruža zajedničku platformu stručnim udruženjima Europe u organizaciji međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja.  Prilika je to arhitektima mlađim 40 godina da uđu na tržište rada, a predstavnike dva nagrađena tima imali su prilike i osobno upoznati građani Makarske.

Izložba u Makarskoj u Galeriji Gojak ostaje otvorena do 26. travnja.

POSLJEDNJE DODANO: