ČUVARI ALKARSKE TRADICIJE

[FOTO] Mladim jahačima iz Konjičkog kluba Alkar 1968 diplome uručio alkarski vojvoda

Kraj siječnja je u gradu kojeg simboliziraju Alka i štovanje Majke od Milosti poznatije kao Čudotvorne Gospe Sinjske bio rezerviran za kraj jedne epizode u Konjičkom klubu Alkar 1968 koji je uručio diplome i jahaće dozvole polaznicima Škole jahanja. Mlade djevojke i mladići diplome i dozvole su dobili iz ruku alkarskog vojvode Alke Marija Šušnjare i alaj-čauša Ivice Filipovića Grčića.

Vojvoda je mladim prenositeljima alkarske tradicije kazao da je baš upornost i vježbanje jahačkih vještina garancija uspjeha i zalog da se Alka nikada neće ugasiti.

Sjećam se dana kada je tako i moja generacija nastupala diljem Hrvatske na preponskim natjecanjima s odličnim rezultatima uz maksimalna odricanja, svakodnevne treninge i brigu za konje i opremu. Tako želim i vama, samo nastavite ustrajno – rekao je Šušnjara.

Alaj-čaus Ivica Filipović Grčić izrazio je zadovoljstvo postignutim do sada, naglasivši pomoć djece u odvijanju Alke u važnim ulogama čuvara konja na trkalištu. Čestitao je svim polaznicima škole jahanja koji su položili jahačku dozvolu.

Mlade je polaznike trenirao trojac Pavao Prolić, Mirko Vučković i Frano Ivković, a tehničke je i organizacijske stvari organizirao Zoran Mastelić.

U daljnjoj perspektivi, klub namjerava uz suorganizaciju klubova iz Dalmacije organizirati Prvenstvo Dalmacije u preponskom jahanju, kao i Kup grada Sinja tijekom travnja, rujna i listopada 2024. godine na hipodromu Sinj. Pored navedenog, razgovara se i s KK KDZ Zagreb i njihovim predsjednikom Markom Ulagom da tijekom ožujka 2024. održimo javni trening u preponskom i dresurnom jahanju za polaznike škole jahanja KK Alkar-1968 u smislu stjecanja novih saznanja i raznolikosti modaliteta treniranja. Klub također pruža punu podršku utemeljenju i organizaciji Konjičkog saveza Dalmacije, pokrenutog bivšim alkarom, natjecateljem u preponskom jahanju i sucu u istom Nenadu Mariću – istaknuo je Mirko Penić, predsjednik kluba. Penić je naglasio da je klub pokrenuo projekt iz programa Erasmus s prijateljskim klubovima iz zemalja EU u vezi konjičkog sporta.

Podsjetimo, Konjički klub Alkar-1968 provodi aktivnosti škole jahanja, terapijskog i sportskog jahanja na hipodromu Sinj. Školu jahanja, kao i dio sportskog dijela, pohađa 64 polaznika, dok u terapijskom programu sudjeluje 70 korisnika. Svi korisnici uslugu ne plaćaju jer je jahanje besplatno za sve navedene uzrasne kategorije. Klub ima na raspolaganju dva sportska operativna trenera, instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom i instruktora jahanja. U terapijskom jahanju naši korisnici su Centar za autizam Split, udruga Srce za cerebralnu paralizu te pojedinačni korisnici.

Moram se, kao i svaki put dosad, zahvaliti svima onima bez kojih ovo ne bi moglo biti ostvareno – od grada Sinja preko Gradskog vijeća i gradske Sportske zajednice u kojoj je konjički sport te terapijsko i sportsko jahanje jedan od dionika pa do svih malih tvrtki i pojedinaca koji svojim doprinosom našu priču čine velikom – dodaje Penić.

S osnovnom misijom poticanja ljubavi prema konjima i razvijanja jahačkih vještina, Konjički klub Alkar postao je okupljalište entuzijasta, stručnjaka i zaljubljenika u konjički sport. Stoga, Alkar ne predstavlja samo mjesto gdje se odvijaju sportski susreti, već i epicentar zajedništva koje njeguje ljubav prema konjima i tradiciji, čineći Sinj ponosnim domaćinom konjičkog naslijeđa.

POSLJEDNJE DODANO: