MALI PODUZETNICI S VELIKIM IDEJAMA

[FOTO] Četvrtaši s Mertojaka predstavili svoje poslovne ideje kroz projekt “Poduzetna i odgovorna djeca”

Čarobne kutije za narukvice, suveniri oslikani motivima Splita i Dalmacije, autići od recikliranih materijala… poslovne su to ideje četvrtaša iz Osnovne škole Mertojak koja je poslovni svijet školarcima odlučila približi kroz projekt naziva “Poduzetna i odgovorna djeca”, a u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Splitu. U razrednom odjeljenju D, 18 je četvrtaša s Mertojaka mjesecima smišljalo svoje poslovne ideje koje su ugledale svjetlo dana…

– U početku sam mislila da nisu dozreli za ovu temu, ali profesori koji su dolazi s primjerima, prezentacijama i radionicima, toliko su se spustili na dječji nivo tako da im je sve to postala igra. Otišli smo korak dalje, naučili smo o reklami, marketingu i vrijednosti novca. Vrijednost novca se nekako posebno približila djeci kada su prodavali svoje proizvode, a onda su naposljetku brojili pažljivo svaki euro koji su zaradili – rekla je učiteljica četvrtaša Ivka Kavelj.

Projekt je vođen pod mentorstvom Vlatke Škokić s Ekonomskog fakulteta, a sudjelovali su i profesori Ivana Bulog, Ivana Kursan Milaković, Sandra Pepur, Ana Rimac Smiljanić i Luka Zovko.

– I ranije je nas nekoliko radilo mini projekte i radionice gdje smo čak uključivali i vrtićku djecu i taj nam je rad bio fantastičan. Htjeli smo ovaj put nešto više i onda se ukazala prilika preko resornog Ministarstva i tako smo odlučili djeci približiti poduzetništvo ne samo kroz nekakva njihova fiktivna poduzeća, nego da razviju i kompentencije u poduzetništvu što je vrlo važno i za njihov budući život. Trebalo je potaknuti i razvoj kreativnosti, timskog rada, ali i natjecanja i samopouzdanja kao i odgovornosti za lokalnu zajednicu – kazala je Vlatka Škokić.

Mislila je da će ići teže, ali…

– Na prvom satu sam već shvatila da djeca puno toga znaju. Posebno kad su mi već tada spomenuli točku pokrića. Iznenadili su nas idejama i pristupom cijelom projektu.

Jedan tim četvrtaša izradio je autić od recikliranih materijala. Najhrabriji za predstaviti projekt bio je Josip Crnov.

– Izradili smo proizvod na temu recikliranih RC autića, a sve kako bi potaknuli djecu da recikliraju i održe svijet čistim. Naučili smo kako biti kreativni, kako razviti motoriku i uz to još reciklirati.

POSLJEDNJE DODANO: