POVRATAK VELIKANA

Fizičar svjetskog glasa i značaja – prof. Goran Senjanović se vraća u Split

Naš najveći živući fizičar, prof. Goran Senjanović, svjetski priznat po svojim doprinosima teoriji elementarnih čestica, vraća se u Hrvatsku. Nedavno mu je ponuđena chair pozicija na Sveučilištu u Splitu, što bi moglo značiti značajan pomak za znanost u zemlji. Profesor Senjanović objašnjava kako chair pozicije imaju globalni karakter, potiču istraživanje i stvaranje istraživačkih grupa. Ova inicijativa u Splitu, koju je pokrenuo rektor Sveučilišta, otvara mogućnost privlačenja vrhunskih znanstvenika i pomaganja priljeva mladih talenata u Hrvatsku.

Profesor Senjanović trenutno radi kao profesor emeritus na Međunarodnom centru za teorijsku fiziku u Trstu te kao gostujući profesor na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu. Unatoč sadašnjim pozicijama u inozemstvu, chair pozicija u Splitu, koja uključuje stvaranje internacionalne istraživačke grupe i vođenje doktorskog studija, izgleda kao izazov koji bi mogao pridonijeti razvoju znanosti u Hrvatskoj.

U intervjuu, profesor Senjanović dijeli svoje iskustvo kao fizičar te objašnjava svoju motivaciju za bavljenje znanstvenim istraživanjima. Govori o ljepoti znanstvenih otkrića, trenucima kada otkrijete nešto novo i duboko razumijete stvarnost. Ističe važnost chair pozicije u Hrvatskoj i njezin potencijalni doprinos globalnoj znanosti.

Profesor Senjanović je jedan od začetnika teorije lijevo-desne simetrije, koja postavlja pitanje o simetriji u fundamentalnim silama prirode. Također razgovara o tamnoj materiji i masi neutrina, posebno ističući teoriju mehanizma klackalice koju je razvio. Otkriva da je centralno pitanje izvor mase neutrina i kako to može otvoriti vrata prema novim saznanjima u fizici.

Na kraju, profesor Senjanović odgovara na pitanje o trenutnom stanju znanosti u medijima, ističući potrebu za promocijom znanosti, pogotovo u vremenu kada se suočavamo s širenjem pseudoznanosti i skepticizmom prema znanosti. Naglašava važnost educiranja javnosti i potrebu za poticanjem znanstvenog razumijevanja kako bi se prevladali izazovi skeptičnog stava prema znanosti. Cijeli intervju s profesorom dr. sc. Goranom Senjanovićem možete pročitati na INDEX.HR, kojeg je pripremio Nenad Jarić Dauenhauer.

Kratka biografija

Profesor dr. sc. Goran Senjanović, autor 152 objavljena rada citirana oko 15.000 puta (h-indeks 50), rođen je u Splitu. Diplomirao je na Sveučilištu u Beogradu iz područja fizike te doktorirao na City University u New Yorku. Tijekom svoje profesionalne karijere proveo je na vodećim svjetskim institucijama i trenutno je emeritus na ICTP u Trstu. Od 2013. godine obnaša dužnost Direktora za istraživanja na Gran Sasso Science Institute, L’Aquila, Italija.

Njegov rad na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu u kasnim osamdesetima, te nakon toga na ICTPu u Trstu, značajno je utjecao na povezivanje hrvatskih znanstvenika iz područja visoko-energetske fizike sa svjetskom zajednicom. U svojoj bogatoj karijeri, dao je bitan doprinos najvažnijim pitanjima suvremene fizike elementarnih čestica. Sudjelovao je u osposobljavanju mnogih vrhunskih znanstvenika te pridonio napretku znanosti u više zemalja, posebno onih u razvoju.

Njegov najpoznatiji rad, Neutrino Mass and Spontaneous Parity Violation, objavljen je u znanstvenom časopisu Physical Review Letters 44: 912, 1980, te je citiran 3.800 puta. Na popisu najcitiranijih radova svih vremena iz područja fizike čestica nalazi se na 34. mjestu, a na popisu najcitiranijih radova svih vremena iz područja fenomenologije fizike čestica nalazi se na 1. mjestu u svijetu.

POSLJEDNJE DODANO: