Nakon sjajne atmosfere i velikog odaziva prošle godine, u Vrgorac se vraća Spužarica, sada još bogatija, mirisnija i ukusnija fešta kojom Vrgorčani obilježavaju svoju drevnu gastronomsku poslasticu.
Dok su se mnogi običaji nažalost izgubili u vrtlogu vremena, Vrgorac čuva dokument star preko stotinu godina koji svjedoči o tradiciji skupljanja spuža. Puž vinogradar, u vrgorskom kraju poznat kao spȗž (množina spúži, genitiv spúžā), gastronomska je delicija koja se stoljećima konzumira u Vrgorskoj krajini. S generacije na generaciju prenosi se običaj skupljanja spuža u proljeće i jesen kao i recepti njihova kuhanja, najčešće na ljutiku. Koliko je tradicija skupljanja i pripravljanja spuža duboko ukorijenjena u lokalnoj gastronomiji govori i podatak da u vrgorskom govoru postoji i naziv spužàrica koji označava proljetnu ili jesensku kišu sitnih kapi koja stvara idealne uvjete za njihovo skupljanje. Upravo tada, privučeni vlagom, spuževi izlaze na otvoreno iz svojih skrovišta,
spremni za svoju avanturu u loncu.
U subotu, 3. svibnja 2025. s početkom u 10:30 sati na Gradsku fontanu u Vrgorcu, možete očekivati pravo slavlje vrgorske gastronomije, tradicije i zajedništva.
-Uživajte u autohtonim jelima od spuža pripremljenim prema starinskim receptima: spuži na ljutiku, zapečeni spuži s mirodijama, kajgana sa spužima i mnoge druge delicije. Jela će pripremati učenici i nastavnici Odjela za kuharstvo Srednje škole Tina Ujevića te iskusni kuhari Restorana Kula u Vrgorcu, a sve prikupljene donacije namijenjene su Udruzi djece s posebnim potrebama “Osmijeh” iz Vrgorca. Suorganizator je Društvo prijatelja vrgorske starine.