IZBORI 17. TRAVNJA

Evo kako možete ostvariti svoje biračko pravo

Počela je službena izborna promidžba za parlamentarne izbore koji će se održati u srijedu, 17. travnja. Kako protječe kampanja, te kako će izgledati provedba izbora? Kako ostvariti svoje biračko pravo?

Uoči izbora velika je pažnja usmjerena i na Etičko povjerenstvo, koje je imenovao Ustavni sud. Potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić kazao je za HRT kako je službena kampanja počela u subotu u 17 sati.

Od tada i Etničko povjerenstvo ima svoju ulogu u izbornom procesu. Oni nadziru etičnost i demokratičnost cijelog procesa.

Danas će Etičko povjerenstvo donijeti i Kodeks ponašanja u kampanji. Salapić je istaknuo kako je DIP sugerirao sudionicima izbora da moraju se držati upozorenja Ustavnog suda.

Državno izborno povjerenstvo jučer je imalo sjednicu, te su odgovorili na jednu žalbu – stranke Demokršćani, koja nije sudionik izbornog procesa.

Došao je i prigovor određenih osoba, koji također nisu dio izbornog procesa. Ti prigovori su odbačeni.

Salapić je rekao kako DIP svaki dan ima posla. Počela je gužva, jer je ova godina superizborna godina. 

Ministarstvo uprave i pravosuđa istaknulo je da ove subote, 6. travnja istječe jedan važan rok. Voditeljica Službe za registar birača Ministarstva pravosuđa i uprave Gordana Vidaković rekla je da birači u Republici Hrvatskoj ostvaruju svoje biračko pravo na biračkim mjestima.

Prvenstveno na biračkim mjestima, prema svome prebivalištu.

No, ako će se birači na dan izbora zateći izvan mjesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj, da bi mogli ostvariti pravo svoga glasa na mjestu svog prebivališta, onda moraju zatražiti privremeni upis izvan mjesta prebivališta.

Rok za upis istječe 6. travnja.

– Molimo birače da ako znaju da na dan izbora neće biti u svome mjestu prebivališta, da naprave upis, dodala je.

Vidaković je naglasila ako se birači nalaze na dan izbora u inozemstvu, moći se to svoje pravo glasovanja ostvariti i u sjedištima diplomatskih predstavništva u državama gdje je uređeno biračko za ove izbore.

Da bi mogli ostvariti svoje biračko pravi i ti građani se moraju upisati.

Isto tako birači, koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, jer na ovim izborima mogu sudjelovati birači bez prebivališta u Hrvatskoj, da mogu ostvariti svoje biračko pravo moraju se aktivno registrirati.

Taj rok istječe isto 6. travnja u subotu.

Vidaković je istaknula da građani mogu otići neposredno u nadležno upravno tijelo prema mjestu svog prebivališta, a zahtjeve mogu podnijeti i putem E-građani.

Ako građanin nije registriran u sustav E-građani, onda može na internet stranici Ministarstva uprave i pravosuđa ispuniti obrazac i detalje pogledati na istoj stranici. 

Salapić je pozvao građane da obavezno provjere valjanost osobnih iskaznica, jer ako osobne iskaznice nisu valjane neće biti na popisu birača.

I također će se morati upisati u registar birača.  

POSLJEDNJE DODANO: