Mali Vakula najavljuje novi snijeg: “Vi s mora strpite se s posjetom rodbine u Zagori…”

Snijeg je noćas i jutros padao u Dalmatinskoj zagori, ali nije bilo većih zastoja u prometu pošto su ceste posipane, posebice na području Imotske krajine gdje ga je na nekim cestama bilo i do 40 centimetara snježnog pokrivača.

Stranica poznatog dalmatinskog amaterskog meteorologa Ivana Šolića, poznatog i kao Mali Vakula, inače magistra šumarstva i zaljubljenika u meteorologiju i vremensku prognozu jedna je od najposjećenijih u posljednjih nekoliko dana. Facebook stranicu “O vrimenu i vremenskoj prognozi” prati gotovo 30 tisuća ljudi, uglavnom Dalmatinaca i Splićana, i mnogi svjedoče da “uvik pogodi”.

Evo, dakle, što Šolić kaže za Split i okolicu, što se vremena tiče, čeka idućih sati..

– Najbolje je tek pred nama, u poslijepodnevnim/večernjim satima očekuje se “istrčavanje zeca iz šume”, a dio Zagore već “grca” u snijegu…

Jedna riječ – savršenstvo! “Škura” bura (termin koji označava buru uz oborine) nije baš čest ni tipičan slučaj (ako znamo da je u udžbenicima bura opisana kao vjetar koji donosi stabilno vrijeme), isto kao što i putanja ove ciklone nije standardna. Jednostavno, ama baš sve se poklopilo što se trebalo “poklopiti”. Meni osobno nikada, ma da odem na neko Francusko skijalište na 2 m snijega neće biti taj osjećaj ko kad mi je kad snijeg gledam iz svog dnevnog boravka. Neprocjenjivo! Za kraj, prije nego li vas ostavim da uživate, znam da sam dosadan jer sam vam ovo napisao već 5 puta, ali…budite pametni!

Očekuju se nove količine snijega, a ova opaka bura koja puše formirat će vrlo opasne snježne zapuhe. Bojim se kako bi neka već sama po sebi izolirana sela u zaleđu Omiša, Makarske, Imotskoga…moglo potpuno odsjeći od svijeta. Sutra stiže novi snijeg, s obzirom da će temperature u višim slojevima atmosfere ipak porasti, snježna granica će se malo podignuti, ali i dalje bi u velikom dijelu Zagore trebala uslijediti nova akumulacija, oni niži dijelovi (zasada) su kritični, ali to su svakako finese o kojima ćemo sutra razmišljati, danas uživajmo svi zajedno.

I vi “s mora”, strpite se malo s posjetom rodbine u Zagori, barem na jedan dan, iz 2 razloga- Prvi je što je vrlo opasno, a drugi- ako su Livnjaci i Imoćani već išli kući, nema tko ostat u Splitu.

Šalu na stranu, zaista, nikako nije pametno! Sjedite doma, uživajte u pravim zimskim temperaturama i gledajte (iz topla) fotografije iz Imotskog, Zagvozda, Studenaca, Lovreća….

POSLJEDNJE DODANO: