SKANDALI SE NASTAVLJAJU

Eurosong pod istragom zbog brojnih ovogodišnjih kontroverzi

Natjecanje za pjesmu Eurovizije 2024. istražit će “neovisni stručnjak”, zbog brojnih kontroverzi.

Jedan od razloga je diskvalifikacija nizozemskog natjecatelja Joosta Kleina zbog incidenta u kojem je navodno verbalno prijetio djelatnici produkcije, kao i kontroverzu oko sudjelovanja izraelske natjecateljice Eden Golan u jeku pogoršanja humanitarna situacija u Gazi, piše Yahoo.

Izraelska nacionalna televizija je ustvrdila da se njihova delegacija suočila s ‘neviđenim iskazivanjem mržnje’ od strane drugih zemalja i njihovih sudionika tijekom natjecanja.

Potvrđujući da će se revizija provesti, organizatori Eurovizije poručili su novinskoj agenciji PA:

-Europska radiodifuzna unija (EBU) nastoji kontinuirano poboljšavati svoje usluge i događaje. Kako bismo dodatno ojačali natjecanje za pjesmu Eurovizije, zamolili smo neovisnog stručnjaka da pogleda ESC 2024. u Malmöu kako bi podijelio uvide i saznanja s upravnim tijelima EBU-a kako bi podržali kontinuirano poboljšanje ovog globalnog događaja.

Odmah nakon natjecanja, na kojem je trijumfirala Švicarska s glazbenikom Nemom, organizatori su rekli da će revidirati natjecanje nakon što neke delegacije ‘nisu poštovale duh pravila’.

Tijekom cjelotjednog natjecanja, propalestinski prosvjednici iskazali su svoju potporu Gazi i osudili sudjelovanje Izraela na Euroviziji, dok su nastupi Eden Golan tijekom tjedna bili praćeni mješavinom zviždanja i klicanja.

U priopćenju izraelske javne televizije Kan stoji:

-Ove godine izraelsko izaslanstvo se suočilo s golemim pritiskom i iskazivanjem mržnje bez presedana, posebice od strane drugih izaslanstava i umjetnika, javno i kolektivno, isključivo zbog jednostavne činjenice da smo Izraelci i da bili smo tamo.

Međutim, tijekom cijelog putovanja, izaslanstvo je zadržalo dostojanstven pristup s poštovanjem prema umjetnicima i drugim izaslanstvima, nastojeći poticati jedinstvo oko glazbe uz pridržavanje pravila natjecanja, za razliku od nekih drugih izaslanstava.

Izraelsko izaslanstvo kritizirali su natjecatelji, uključujući irsku Bambie Thug, koja je otvoreno govorila o svojim propalestinskim stavovima.

POSLJEDNJE DODANO: