Josipović: Pitanje procjene imovine moglo bi se donekle riješiti preciznijim normiranjem

Predsjednik Ivo Josipović nije želio komentirati konkretan slučaj razlike u procjeni vrijednosti zgrade za Hitnu pomoć u Sisku jer smatra da o tome može govoriti samo pravosuđe, a općenito pitanje procjene imovine bi se, po njegovu mišljenju, donekle moglo riješiti preciznijim normiranjem.

Na upit novinara kako komentira nesrazmjer procjene vrijednosti te zgrade između Porezne uprave i Uskoka, koji županicu Marinu Lovrić-Merzel sumnjiči za malverzaciju jer je zgradu preplatila i treba li u tom smislu uvesti reda, predsjednik Josipović je odgovorio kako ne želi govoriti o konkretnom slučaju te da “o tomu mogu govoriti samo državno odvjetništvo i pravosuđe”.

– Ali, pitanje koje spominjete je indikativno i mislim da o njemu globalno i načelno treba razmisliti – istaknuo Josipović novinarima za današnjeg boravka u Pločama. Po njegovim riječima mora se znati da “jesu moguće različite procjene” te da postoji “neko razumno ograničenje” kolike te razlike jesu i kolike mogu biti s obzirom na okolnosti.

– Donekle se to pitanje može preciznijim normiranjem razriješiti, ali u konačnici će uvijek ostati jedno polje diskrecije i razlika kako Vi i ja gledamo na određene parametre i vrijednosti nekog objekta – dodao je Jospipović.

U tom je kontekstu istaknuo kako je “stanje jedne nesigurnosti” nešto što očito utječe na donošenje odluka kako u lokalnoj samoupravi tako i na državnoj razini.

– Mislim da bismo morali ohrabriti naše dužnosnike i one koji u upravi odlučuju da donose odluke i ne budu uplašeni mogućim optužbama, a to znači i odgovornost i vas medija i nas političara i javnosti da olako ne posežu za određenim etiketama kad se donese odluka – rekao je.

Po Josipovićevim riječima potrebno nam je brzo i kvalitetno donošenje odluka.

– Nemojmo da nas strah sputava u tomu – dodao je.

Na sporost i strah od odlučivanja Jospović je upozorio i odgovarajući na upit u vezi s povratkom bivših vojnih objekata gradu Pločama. Po njegovim riječima problem je složen, Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane deklarirali su što jest u interesu vojske a što nije i sada je “loptica” na Vladi.

– Znamo da postoji ogromna imovina koja je izvan funkcije, tako je i kod vas (u Pločama) i mislim da je zadaća onih kojima je to nadležnost da što prije obave svoj posao. Mislim da bi trebalo nadvladati strah od odlučivanja jer država i društvo imaju ozbiljne štete od toga što se ne donose odluke na vrijeme – kazao je Josipović.

U vezi sa zamisli o gradnji termoelktrane na ugalj u Pločama, čemu se protivi dio građana, Josipović je istaknuo kako on nije stručnjak za elektrane, ali da su “turizam, ekologija, proizvodnja hrane, jedne od najvažnijih djelatnosti, no s druge strane moramo imati energiju bez koje nema ni turizma ni proizvodnje”.

Po njegovom mišljenju prije donošenja odluke treba konzultirati struku i vjerovati stručnjacima.

– Bez obzira je li riječ o termoelektrani ili hidroelektrani potrebno je realno sagledati prednosti i opasnosti – rekao je Josipović.

POSLJEDNJE DODANO: