TARIMO SLOŽNO

Ekipa “Pazar” spremila najbolje jelo na Tripicijadi u Sinju, kuhače i lonca uhvatili su se Hvarani, glazbari, pa i Miro Bulj…

Najslasnije tripice na tradicionalnoj Tripicijadi u organizaciji grada Sinja i Turističke zajednice tog grada, a uz savjetodavne ruke Krnjevalske udruge, skuhala je ekipa “Pazar“, u kojoj su bili Ante Župić, Željko Župić, Ivica Gugić, Ivica Marić, Tihomir Bilobrk, Miro Budimir, Ivica Ajduković i Ivica Gugić zvani Rara. Drugo mjesto pripalo je ekipi “Djetelina s 4 lista“, a treće je osvojila ekipa “Drinky Winky“.

Tako je, krnjevalski nepristrano, odlučilo stručno povjerenstvo s kašikama u kojemu su bili Žare, Božena, Mirko i Dijana. Kada je Žare Romac, dugogodišnji meštar sinjskog krnjevala, dao znak da se ugasi vatra ispod lonaca, natjecatelji su označeni brojevima. U izoliranoj prostoriji na katu prostorije u sinjskom bazenu nalazili su se članovi ocjenjivačkog suda. Svatko od članova ocjenjivao je tripice s brojevima, bez da zna koja se to ekipa krije iza kojeg rednog broja. Kada je i posljednji 20. uzorak otišao pred ocjenjivački sud, čak 99 od 100 bodova nosila je pobjednička ekipa.

Iako je uglavnom lokalnog karaktera, prvenstvo u tripicama nazvano je “svjetskim” jer autorsko pravo na naziv i brend polaže nova politička stranka – mačkare.

A krenulo je ovako…

Prostor na sinjskom bazenu bio je kao košnica, pretijesan za sve one koji su bili iza i ispred lonaca, ali se za plastični pijat spize i kapljicu vina čekalo i na otvorenom premda su noć parale kišne kapi. Radne jedinice bile su na postavljenim stolovima, često s ekipama toliko blizu jedne drugoj, da je svaki lonac imao barem kapljicu znoja sa čela.

A iz daljine je trebalo slijediti izvorište bučne glazbe i pjesme, a onda miris koji je na najljepši mogući način nadraživao nosnice. U prostoru je bilo umijeće sporazumjeti se. Buka je sve nadjačavala.

– Ista smo ekipa već godinama, družimo se i uživamo u ovome. Ovo je svakako jedan od lipših događaja u našem gradu – veli nam Tea Šimac, PR ekipe “Domaćice” u kojoj su uz Teu rukave zasukale Ljiljana Milošević i Marija Veić.

– Dobri domaći sastojci su ključ. Dobra kapula, pravi luk i panceta, kumpir i tripicu. I tajnu, naravno. A tajna? Tajna je tajna…

Posebnu pozornost privlačila je ekipa s Hvara. Naročito jer je među Hvaranima jedan rođeni Sinjanin Ivica Bilandžić.

– Već sam 40 godina na Hvaru. Dobri prijatelji su ovdje u Sinju, zadnjih godina nismo bili ovdje zbog korone, ali vratili smo se i nadam se da će biti u najboljem svjetlu – s pobjedom – kaže nam Bilandžić. Nade su posve opravdane jer su boduli čak dvije godine zaredom nosili pehar iz Sinja na more. Uz Bilandžića oko lonca u viteškom Sinju vrte se Hvarani Mate Biličić, Srećko Lapenda i Dirk Milatić.

– Za napraviti dobre tripice treba slušati savjete starijih Sinjana. Tradicija spremanja tripica je ovdje velika, ali opet mi imamo i neke svoje tajne s Hvara – podvlači. Nije tajna da se Sinjani okušaju i u Peškafondu na tom otoku koji se održi krajem svake ljetne sezone. Ako i ne znate, Peškafondo je natjecanje u lovu na lignje.

Lov na pobjedu zato su najavili Dujo Pavić i Jerko Bareza koji su kuhali kao predstavnici sinjskih krnjevala. Kako ništa u životu ne može bez ženske ruke, ulogu dozera namirnica imala je meštrovica u pečenju uštipaka Marija Vučković.

– Nastavljam tradiciju svog oca Mate i nadam se da ćemo doć’ do pobjede koju moj Mate nije uspio. Jerko, Mara i ja ćemo valjda uspit uz Božju pomoć. Nada umire posljednja – u dahu je izgovorio Dujo, dok mu u riječi nije upao Jerko.

– Naše tripice su daleko bolje od svih tripica. Proba sam sve i našima nema premca, vjerujte.

Na svijetu i šire nema gostoprimstva kakvo priređuju Sinjani, a na mlađim je snagama bilo opravdati boje Gradske glazbe Sinj koja kao udruga, i to treba posebno naglasiti – bez prestanka, djeluje od 1862. godine. Bez glazbara, kažu, nema slavlja ni tugovanja, a očito ni tripicijade…

– Mi smo imali nekih drugih planova, tribali smo ić u Rijeku na karneval, ali smo na kraju sve odgodili zbog loše vremenske prognoze. Svakako, triba opravdat boje Gradske glazbe Sinj! A pobjeda? Ma bolje u top 3! – pripovijeda Josip Veić uz asistenciju Jerke Župića i vanjskog suradnika Petra Grčića.

– Oliver Dragojević pjeva – Moja tajna ljubavi. Tajna je život, svit. Sve ekipe imaju svoje tajne, recepte, mirodije, a našu – ne smin reć – jasan je bio Veić.

Karnevalska fešta nije, naravno, mogla proći bez gradonačelnika Mira Bulja. Čim je došao, odmah se uhvatio u koštac s kuhačama i loncima…

– Vlada veliki interes za ovu tradicionalnu tripicijadu za vrijeme karnevala, a ove godine ćemo prvi puta imati i tripicijadu u svibnju na kojoj će se spremati janjeće tripice. Cetinjani imaju kao brend arambaše i pašticadu, a trebale bi se i tripice probiti u tu skupinu. Treba raditi na brendiranju tripica jer se baš volimo najviše hvaliti gastro ponudom – kazao nam je Bulj na događaju koji se već godinama održava uz moto – tarimo složno. Nitko nije pozvan, a svi dobronamjerni su dobrodošli. Zapravo je ključno doći i biti viđen, a ne otići gladan i žedan.

POSLJEDNJE DODANO: