Fra Šime pitanjima “rešetao” odvjetnicu: Jeste li sa bankaricom jahtom plovili Jadranom?

U utorak je nastavljeno suđenje fra Šimi Nimcu i bivšoj direktorici Odjela za VIP klijente Splitske banke, Jasmini Bilonić za pronevjeru 9.8 milijuna kuna crkvenog novca dobivenog prodajom zemljišta u Baškoj Vodi.

Svjedočila je odvjetnica Rozita Vidan i odmah u početku kazala kako će paziti da svojim iskazom i podacima poznatih njoj kao odvjetnici, ne ugrozi oboje optuženih. To je pravo šutnje iskoristila u dva navrata.

– Jeste li prošlo ljeto sa gospođom Bilonić i prijateljima jahtom plovili po Jadranu? – glasilo je izravno pitanje fra Šime odvjetnici Vidan. – Suzdržala bih se od odgovaranja . 

– Dobro, idemo sljedeće pitanje – nastavio je Nimac. – Sjećate li se sastanka na Bačvicama na kojem smo bili vi, ja i još nekoliko osoba? Možete li sudu reći o čemu smo pričali i tko je tada bio s nama? – I tu bih se suzdržala od odgovora – brzo je u zapisnik dodala Vidan. 

Na koncu je ipak odgovorila na posljednje izravno pitanje optuženog fratra. 

– Je li istina kako ste gospođi Bilonić jamac za kredit od 50 tisuća eura – Da – priznala je odvjetnica koja je za optuženog Nimca i Bilonić obavljala nekoliko poslova, prije svega bila savjetnik za pravna pitanja prilikom pokušaja kupnje nekoliko poslovnih prostora u Zadru i Biogradu na moru, te nekretnine u Postirama. Ništa od toga, prema njenim saznanjima, nije realizirano. 

“Sa Nimcem i Bilonić sastala sam se na Šibenskom mostu” 

– Jasminu Bilonić poznajem desetak godina, upoznali smo se kroz posao jer sam radila kao generalni pomoćnik u Zagrebačkoj banci, a u istoj zgradi je i ona radila kao direktorica Odjela za VIP klijente. Fra Nimca sam upoznala preko nje krajem svibnja ili početkom lipnja 2012. godine i to na sastanku na Šibenskom mostu. Tada me Bilonić pitala da joj budem podrška jer Nimac ima neka pravna pitanja u koja se ona na razumije. Na tom sastanku razgovarali smo sa dvije vlasnice poslovnih prostora u Zadru i Biogradu, Nimac je htio to kupiti ali koliko znam od posla nije bilo ništa. Bilonić je na licu mjesta radila kalkulacije isplati li se kupnja ili je bolje deponirati novac – kazala je Rozita Vidan pred tročlanim Vijećem Županijskog suda u Splitu kojim predsjedava Slavko Lozina

– Za Nimca sam obavljala neke pravne poslove, za župu još iz doba dok on nije bio župnik, te neki prekršajni postupak. Bio je zainteresiran za kupnju nekretnine u Postirama na otoku Braču pa sam u njegovo ime poslala dopis stečajnom upravitelju. Međutim, niti taj posao nije realiziran .

Odvjetnica Rozita Vidan posvjedočila je i o svojim saznanjima o kratkoročnoj pozajmici fra Šime svom prijatelju Ivanu Validžiću. On je na klupu za svjedoke sjeo dan ranije i kazao kako mu je fratar posudio 1.5 milijuna kuna (na današnjem se ročištu baratalo iznosom u eurima u visini od 236 tisuća nap.a.) 1.kolovoza 2012. godine, a posrednik u svemu tome bila je bankarica Jasmina Bilonić, za koju mu je Nimac rekao da ima beskonačno povjerenje. Nakon izbijanja afere, dodao je Validžić, Jasmina ga je nazvala i rekla da podere sve ugovore vezane za taj posao. 

“Jasmina Bilonić je htjela dati fra Šimi punomoć za upravljanje jahtom”

– U kolovozu 2012. godine ja sam napravila nacrt tog ugovora o kratkoročnoj pozajmici u kojoj je stajalo kako je zajmodavac Šime Nimac, a zajmoprimac Ivan Validžić. To je od mene tražio fra Šime, no o svemu tome znala je i gospođa Bilonić jer smo nas troje u mom uredu o toj temi raspravljali. Ne znam je li taj ugovor na koncu ovjeren – odgovarala je Vidan na pitanje branitelja Jasmine Bilonić, odvjetnika Joška Čeha

Potom je bilo govora o jahti “Lucky me” koja je bila usidrena u marini Kornati.

– Dana 22. kolovoza 2012. Jasmina Bilonić je došla u moj ured sa zahtjevom da sastavimo ugovor o punomoći u kojem bi ona, kao vlasnica, ovlastila Nimca na upravljanje brodom i raspolaganjem vezom u marini Kornati. Nju sam i tijekom prošle godine zastupala u pravnim poslovima u vezi tog plovila, prije svega ljetos kada je došla sa nekoliko opomena od strane marine zbog obnavljanja veza. Rekla sam joj pošto brod glasi na njeno ima da je obveznik svih plaćanja i kako bi trebala brod odvesti u njoj bližu luku i tamo sklopiti novi ugovor o vezu. Trebalo je stoga uzeti papire u marini Kornati i brod prebaciti na vez u Split međutim ona nije imala plovidbenu dozvolu niti ključ od broda – ispričala je Vidan dodavši kako su na koncu iz marine dali ključeve i sutradan brod prebacili u Split. 

Nakon što je Čeh završio svoje ispitivanje, preuzeo je fra Šime i tražio odgovore na već gore navedena pitanja. Na pitanje na koje je odgovorila, Vidan je kazala kako je od župnika na ime obavljenih pravnih poslova primila “akontaciju, nešto simbolično, oko 200 eura što je plaćeno gotovinom” iako je dodala kako nikad sa fra Šimom nije sklopila nikakav ugovor o zastupanju. 

Tvrdić: Nimca sam tek danas vidio, Jasminu Bilonić sam upoznao u Zagrebu”

Na današnjem je ročištu svjedočio i Damir Tvrdić, bivši košarkaš i sportski direktor KK Split. On je 2006. godine osnovao firmu BAM Hrvatska kao svojevrsnu podružnicu švicarske BAM Enterprises vlasnika Paola Bamfija. Kazao je kako njegova firma nikada nije zaživjela, već je na sastanak, na kojem je između ostalih bila i optužena bankarica, bio pozvan od strane Bamfija. Objasnio je kako je upoznao Jasminu Bilonić i dao joj svoju podsjetnicu. 

– Ne poznajem fra Šimu, sad sam ga prvi put vidio uživo, dok sam Jasminu sreo dva-tri puta. Prvi puta na sastanku u Zagrebu gdje me moj dobar poznanik Paolo Bamfi, inače vlasnik nekoliko tvrtki između ostalog BAM Enterprises koja se bavi zastupanjem sportaša, tražio me da mu pomognem prevoditi sa talijanskog jer sam ga igrajući u Italiji dobro naučio. Gospođa Bilonić je na tom sastanku bila jer su banke tražile hrvatske sportaše u koje se isplati ulagati. Nakon izbivanja ove afere zvala me da se nađemo i ja sam pristao; govorila je kako ima kontakt sa perspektivnim košarkašem Marijom Hezonjom i njegovim roditeljima te kako će otići u Barcelonu i s njim popričati o potpisu za agenciju Paola Bamfija. Koliko znam, ona je zaista i odletjela u Barcelonu, ali suradnja nije dogovorena – kazao je Tvrdić. 

Potom ga je šokirao zastupnik Crkve, Željko Ćapin pročitavši iskaz Jasmine Bilonić dan Državnom odvjetništvu u istrazi. U tom iskazu bivša bankarica Splitske banke tvrti kako se sa fra Šimom našla ispred trgovačkog centra Joker gdje joj je on predao torbu sa netom podignutih 468 tisuća eura. Potom je ona torbu s novcem odnijela Tvrdiću ispred zgrade u kojoj ima stan. Tu je svotu novca navodno Nimac htio uložiti u BAM Enterprises, a prema njenim riječima, Tvrdić je trebao predati Bamfiju.  
– Nisam preuzeo nikakav novac. To nije istina. Šokiran sam ovim što čujem. S Jasminom nikada nisam razgovarao o novcu. Nikada. Ne znam što bih više rekao – zgroženo je zaključio bivši košarkaš.

Suđenje se nastavlja 4. lipnja, a braniteljica fra Šime inzistira da se na ročište dovede splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je putem dopisa Slavka Lozinu obavijestio da ga više ne zove na sud jer ne zna ništa o slučaju…

POSLJEDNJE DODANO: