SEIZMOLOG OBJAŠNJAVA

Dva slaba potresa zabilježena su noćas u Zagrebu

Dva slaba potresa zabilježena su noćas na području Markuševca u Zagrebu, izvijestio je Seizmološka služba Republike Hrvatske. Prvi potres dogodio se u 1 sat i 55 minuta te je bio magnitude 1.9 prema Richteru, dok je tri minute kasnije, u 1 sat i 58 minuta, seizmografi zabilježili drugi potres magnitude 2.8. Procijenjeni intenzitet u epicentru bio je II-III stupnja EMS za prvi potres i III-IV stupnja EMS za drugi.

Seizmolog Krešimir Kuk za HRT je istaknuo da iako potresi nisu bili jaki, drugi potres je bio dovoljno osjetan da izazove uznemirenost među građanima, posebice s obzirom na to da se dogodio u noćnim satima. Kuk je naglasio da su ovo bili slabi potresi te da primarni razlog uznemirenosti leži u osjetljivosti građana, koja je ostala prisutna još od prethodnih potresa prije par godina.

Potresi nisu bili jaki, ali s obzirom na to da su se dogodili u noćnim satima, poglavito ovaj drugi se dosta osjetio da izazove uznemirenost građana. Slabiji su potresi, tako da je primarni razlog to što se dogodio po noći. Dakle, 2,8 magnituda je potres koji se svrstava u skupinu slabih potresa, ali građani Zagreba su osjetljivi još od prije par godina, pa su reagirali, naravno, uznemirenošću -kazao je seizmolog Krešimir Kuk.

Što se tiče eventualne štete, Kuk je istaknuo da slabi potresi ne bi smjeli uzrokovati nikakvu štetu. Napomenuo je da je Grad Zagreb već u lošem stanju te da bi i jači vjetar mogao uzrokovati određene probleme poput otpadanja komadića žbuke. Ipak, naglasio je da se to ne može tretirati kao šteta od potresa jer su ovi potresi, na sreću, bili slabi i nisu izazvali materijalnu štetu.

POSLJEDNJE DODANO: