PODACI HZJZ-A

Dosad 5300 oboljelih od gripe, preminulo šest osoba

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2023./2024., zaključno s 21. siječnja pristiglo 5300 prijava oboljelih od gripe, od čega je 2245 prijava pristiglo u posljednjem (3.) tjednu. Prijave su pristigle iz svih županija, piše HRT.

Veći broj oboljelih u ovom tjednu u odnosu na prethodne tjedne upućuje na uzlazni trend epidemije gripe što je u okviru očekivanog s obzirom na doba godine.

Najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije uobičajeno je najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

– Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljeno je šest smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, ističu iz HZJZ-a.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dominira virus gripe A, uz tek sporadičnu detekciju virusa gripe B.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se rast broja oboljelih od gripe. U laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A. Više podataka o sezoni gripe u državama EU-a i širem europskom području dostupno je ovdje.

– Mi smo u uzlaznom trendu epidemije kojA je u tijeku, a kada će nastupiti vrhunac, to je uvijek teško prognozirati.Ja bih rekla da se još uvijek mogu cijepiti svi oni koji pripadaju ugroženim skupinama, a to nisu učinili. Drugo da svakako svi oni koji su bolesni, jer smo u sezoni respiratornih oboljenja, ostanu kod kuće, rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja, HZJZ.

POSLJEDNJE DODANO: