OLIMPIJSKE IGRE SU OSIGURANE

Dominantna Hrvatska nadigrala Alžir

Hrvatski rukometaši sa stopostotnim su učinkom završili nastup na olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Hannoveru. 

Nakon pobjeda nad Austrijom i Njemačkom, čime je Hrvatska izvadila olimpijsku vizu, u posljednjem susretu svladala je i Alžir 34:22 (15:11). 

Susret je bio bez rezultatskog značaja. Hrvatska je osigurala olimpijsku vizu, dok su Alžirci s dva poraza ispali iz svih kombinacija za plasman na olimpijsku smotru.

Hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson stoga je odlučio napraviti nekoliko promjena u sastavu. 

Priliku za predah dobili su vratar Matej Mandić, krila Mario Šoštarić i Marin Jelinić te srednji vanjski Luka Cindrić. Umjesto njih, u zapisniku za utakmicu s Alžirom bit će Kristian Pilipović (vratar), Tin LučinMateo Maraš (vanjski igrači) te Nikola Grahovac (pivot).

Iako je dvoboj protiv Alžira rezultatski nevažan, hrvatska reprezentacija pod vodstvom novog izbornika Sigurdssona želi nastaviti pobjednički niz i sa sve tri pobjede zaključiti turnir u Hannoveru.

Hrvatska i Alžir već su jednom bili u istoj skupini olimpijskih kvalifikacija. Bilo je to 2008. u Zadru i također je to bio posljednji susret u skupini, a Hrvatska je slavila s uvjerljivih 37:26.

Hrvatski rukometaši šesti će put nastupiti na Olimpijskim igrama. U pet nastupa do sada, Hrvatska je dvaput bila olimpijski pobjednik (1996., 2004.), jednom je osvojila broncu (2012.), jednom bila četvrta, a jednom peta.

Dvaput su hrvatski rukometaši propustili olimpijsku smotru, 2000. u Sydneyju i 2021. u Tokiju.

Iz ove generacije, koja je pobjedama protiv Austrije (35:29) i Njemačke (33:30) Hrvatskoj osigurala nastup Olimpijskim igrama u Parizu, samo četvorica igrača već su bila na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri. To su Domagoj Duvnjak tri puta (2008., 2012., 2016.), Jakov Gojun dvaput (2012., 2016.), te po jednom Igor Karačić (2016.) i Marko Mamić (2016.), piše HRS.

POSLJEDNJE DODANO: