Milanović naložio Ministarstvu financija provjeru vrijednosti zgrade za sisačku Hitnu pomoć

 Premijer Zoran Milanović naložio je danas Ministarstvu financija da u najkraćem roku napravi analizu koja će pokazati je li bilo propusta u procjeni vrijednosti nekretnine za potrebe Zavoda za hitnu medicinu u Sisačko-moslavačkoj županiji, za koju DORH navodi da je preplaćena te za to tereti županicu Marinu Lovrić Merzel.

– Radi se o vjerodostojnosti Vlade i povjerenju građana u sustav – istaknuo je Milanović na početku sjednice Vlade te, kao što je i najavio nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a, zatražio od Ministarstva financija da utvrdi po kojim je kriterijima Porezna uprava donijela odluku o procjeni spomenute nekretnine.

Uskok sumnjiči Lovrić Merzel da je po znatno većoj cijeni kupila neodgovarajuću nekretninu za potrebe Zavoda. Ugovor o kupoprodaji nekretnine vrijedan 9,8 milijuna kuna, županica je sklopila 30. svibnja 2012., pri čemu je tvrtki Bernarda Popeca, koji je županiji prodao zgradu, pribavljena korist od najmanje 4,2 milijuna kuna.

– Vlada je vlada i Porezna uprava je pod izravnom ingerencijom Ministarstva financija, a time i mene osobno, i povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno. Odnosno, oni koji to povjerenje ruše treba udaljiti iz sustava i za to se ne čekaju sudske odluke, tu djelujemo sami, to je naša odgovornost prema građanima – ističe Milanović.

Budući da sjednici nije nazočan ministar financija Slavko Linić, premijer je njegovom zamjeniku Borisu Lalovcu naložio da Ministarstvo financija “u njkraćem roku ponovi proceduru procjene nekretnine i onda je podvrgne internoj reviziji”. “I onda objasni i nama i javnosti zašto je nešto procjenjeno ovoliko, a ne onoliko. Ako odgovor ne bude zadovoljavajući, oni koji su za to odgovorni snosit će sankcije”, poručio je Milanović.

Dodao je kako se u konkrentom slučaju radi o tome da je Porezna uprava u nekoliko navrata donosila dokument, a službene osobe su usvajale dokumente s procjenom vrijednosti nekretnina. “Treba utvrditi odmah, još jednom, proceduru koja se tu provodila, koji su protokoli, po kojim tablicama je to rađeno, zašto je rađeno. Dakle, još jednom sve ponoviti”, naglasio je.

Premijer ističe da se tu ne smije čekati pravosuđe, “jer mi to građanima dugujemo, mi smo odgovorni za taj sustav”. Dok mi ovdje razgovaramo u Hrvatskoj u nizu gradova i općina vodi se stotine postupaka u kojima sudjeluju porezni inspektori i u kojima se procjenjuje imovina i to povjerenje mora postojati, ponavlja Milanović.

– Institucija Porezne uprave jednako je važna kao i najvažnije institucije u državi – zaključio je.

POSLJEDNJE DODANO: