ALARMANTNA SITUACIJA

Djeca u hrvatskom vrtiću moraju vaditi WC papir rukama, dok ravnateljica ignorira pritužbe sindikata i odbija dati ostavku

Zagrebački dječji vrtić Vladimir Nazor postao je predmet žestokih kritika nakon što su roditelji i odgajatelji iznijeli niz optužbi o lošem stanju hrane, neodržavanju prostora te problematičnom ponašanju ravnateljice, prenosi INDEX.HR.

Majke djece koja pohađaju Dječji vrtić Vladimir Nazor su se organizirale u zajedničkoj WhatsApp grupi te su upozoravale nadležne institucije na probleme, no promjene se nisu dogodile. Tvrdi se da je od kraja ljeta 2023. godine do sada gotovo 20 zaposlenika dalo otkaz zbog narušenih međuljudskih odnosa, loše hrane i stanja objekata.

Jedna majka je iznijela priču o tome kako je njezin sin slomio ruku zbog lošeg stanja vrtićkog dvorišta. Iako je pokušala donirati novac za kupnju novog tobogana, ravnateljica nije odobrila donaciju. Nakon što je njezin sin slomio ruku, imala je problema s prijavom štete, a novac od osiguranja nije dobila ni šest mjeseci nakon nesreće. Druga majka je iznijela šokantnu priču o tome kako je njezina kći morala rukama vaditi WC papir iz WC školjke nakon što je koristila WC. Unatoč pisanju mailova ravnateljici, nije dobila odgovor tri dana, a tek nakon slanja maila pravobraniteljici za djecu i zamjenici ravnateljice, ravnateljica je pozvala majku na roditeljski sastanak.

Odgajateljice također iznose svoja iskustva iz vrtića, ističući da se u 17 godina ništa nije promijenilo te da su se suočavale s problemima poput nedostatka hrane i lošeg stanja objekta. Tvrdi se da ravnateljica neprimjereno komunicira s osobljem te da su radnici u strahu od sankcija.

Unatoč upozorenjima roditelja i odgajatelja te medijskim objavama, problemi u vrtiću nisu riješeni. Mnogi zaposlenici su dali otkaz zbog loših uvjeta rada i hrane, te narušenih međuljudskih odnosa. Ravnateljica Ivana Knezović je dala ostavku, ali ju je potom povukla, izazivajući dodatnu konfuziju među zaposlenicima i roditeljima.Roditelji su istaknuli da su njihovi zahtjevi za poboljšanjem uvjeta u vrtiću ignorirani te da su suočeni s neprihvatljivim ponašanjem ravnateljice. Sindikat je također uputio kritike, navodeći da su upozorili na nepravilnosti u obračunu satnice, ali da nisu dobili odgovor.

Grad Zagreb je odgovorio na upite novinara, navodeći da su postupci ravnateljice “neozbiljni i neprihvatljivi” te da je u tijeku interni nadzor. Grad je također potvrdio da je ravnateljica podnijela ostavku, ali ju je nakon toga povukla. Nadležna tijela provode nadzor nad radom vrtića, a odluka o daljnjim koracima bit će donesena nakon što se zaprimi izvještaj nadzora. Ovakva situacija alarmira javnost i postavlja pitanje odgovornosti nadležnih institucija za dobrobit djece u vrtićima.

POSLJEDNJE DODANO: