PODACI O IZBORIMA

DIP: “Izbori korektno provedeni, manje kršenja šutnje, problemi s plavim potvrdama”

Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije o rezultatima parlamentarnih izbora na kojoj je predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao da se izborni proces odvio vrlo dobro. – prenosi Dnevnik.hr

Glasalo je više od 62 posto od ukupnog broja upisanih birača. Prije četiri godine je izlaznost bila manja, ali ne trebamo do kraja uzimati usporedbe kao relevantne jer je tada bila korona. Države Europske unije imaju još veću izlaznost i mi tome trebamo težiti – rekao je.

Dvije stvari su bitne: da ljudi shvate da izlaskom na izbore mogu utjecati na svoju sudbinu, da povežu politiku sa svojim osobnim životom. Osim toga, izlaskom na izbore se pokazuje i briga za državu, što je neki oblik patriotizma, ali kod nas se na to ne gleda na taj način – dodao je.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, Dobronić smatra da nije bilo ničega što je previše izlazilo iz okvira.

Možda su prilikom izlaska na izbore previše pričali. Dosad je bila praksa da se ljude samo pozove na izbore bez da se išta drugo komentira, a ovog puta se to nije dogodilo – objasnio je.

Osvrnuo se i na probleme s glasanjem koji su nastali zbog plavih potvrda.

To nije u domeni DIP-a. Za to je nadležan MUP. Mi smo posredovali i u Zagrebu su svi koji su bili upućeni po potvrde njih dobili na vrijeme i stigli su do 19 sati glasati tako da to nije moglo utjecati na izbore – ustvrdio je.

Na dva biračka mjesta, u općini Sračinec i općini Markušica, će se ove nedjelje ponoviti izbori za jednog predstavnika manjina. – prenosi Dnevnik.hr

Pronađeno je više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti. Izbori će se ponoviti vrlo brzo – izvijestili su iz DIP-a.

POSLJEDNJE DODANO: