STALI U OBRANU SUDACA

Dinamo, Rijeka i još četiri kluba poslali zajedničko priopćenje: Je li suđenje u HNL-u nepošteno?

U četvrtak ujutro svim klubovima SuperSport HNL-a Dnevnik TV poslao je ista dva pitanja vezana za aktualnu situaciju u hrvatskom nogometu uzrokovanu curenjem snimki razgovora iz VAR soba s utakmica domaćeg prvenstva.

Nešto kasnije tijekom dana dogodio se i sam odlazak Brune Marića s mjesta šefa hrvatskih sudaca čime je ova afera došla do vrhunca.

I prije samog čina odlaska Marića klubovi su odgovorili na dopis Dnevnika Nove TV, a pitanja su bila sljedeća:

-Poštovani,

molimo vas da nam za potrebe Dnevnika do 13 sati odgovorite na dva pitanja:

1. Kako komentirate snimke iz VAR sobe koje su procurile u javnost?

2. Smatrate li da je suđenje u HNL-u nepošteno?

NK Osijek je odgovorio sljedeće:

-I sami smo ukazivali na nedosljednosti i kršenja VAR protokola, što javnim putem, a što kroz izravnu komunikaciju s HNS-om. Mala nam je utjeha da se pritom često događalo da nam Sudačka komisija daje za pravo u našim stavovima kada su bodovi na terenu izgubljeni. Očigledno je da tu ima jako puno problema. Međutim, očekujemo da će ih Hrvatski nogometni savez u budućnosti učinkovito riješiti kako bi se osigurala ravnopravnost svim sudionicima natjecanja.

Smatramo da su hrvatski suci pod velikim pritiskom, naročito u posljednjih nekoliko sezona, kada se više klubova bori za naslov prvaka. Apelirali smo više puta da se češće angažiraju strani suci, što ne znači nužno da će suđenje biti kvalitetnije, ali će se barem maknuti pritisak s mladih hrvatskih sudaca.

Hajduk je poručio da su sve već rekli, a NK Rudeš je objavio priopćenje na svojim stranicama. Istra 1961 je poslala priopćenje netom prije izlaska članka.

-NK ISTRA 1961 izražava duboku zabrinutost zbog očitih pokušaja destabilizacije integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a kojima svjedočimo u javnosti u proteklih nekoliko dana.

Nedopustivo je da se u nogometnoj javnosti pokuša stvoriti atmosfera straha ili da se javno mnijenje iskoristi radi utjecaja na sudačku organizaciju ili na buduće nogometne događaje. Nogometni suci moraju biti neovisni i slobodni od bilo kakvog pritiska.

U odnosu na snimke komunikacije između sudaca i VAR sobe koje su izašle u javnosti, NK ISTRA 1961 ističe kako takva komunikacija sukladno postojećoj regulativi nije javna, pa objavljivanje tih snimki predstavlja nezakonito postupanje. NK ISTRA 1961 smatra da bi bilo uputno razmotriti mogućnost da u budućnosti, komunikacija između sudaca i VAR sobe bude javno dostupna, a kao što je to na primjer slučaj u Španjolskoj, gdje se u utakmicama LaLige iza svakog odigranog kola objavljuje takva komunikacija u svim spornim situacijama u kojima je sukladno protokolu sudjelovao VAR.

Za dobrobit hrvatskog nogometa, NK ISTRA 1961 apelira na sve sudionike da se pridržavaju normi Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova, te da se o svim otvorenim pitanjima i prijeporima diskutira na argumentiran i konstruktivan način.

Zanimljivo je da je šest klubova potpisalo zajedničko priopćenje. To su Dinamo, Rijeka, Lokomotiva, Varaždin, Gorica i Slaven Belupo. Oni su stali u obranu hrvatskih sudaca te osudili curenje snimki iz VAR soba u javnost.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

-Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnu savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.

Prije svega oštro naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport HNL-a.

Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve dionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitkivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca.

Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj imaju stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koje se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanje bilo kakvih prednost za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca.

Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde i fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa.

POSLJEDNJE DODANO: