U jesen oprezno s mliječnim prozvodima

”U jesen, kad haraju prehlade i viroze, nemojte konzumirati mliječne proizvode!” To nam ovih dana poručuje svjetski poznata, američka nutricionistica dr. Susan Levin i dodaje kako je razlog takvoj preporuci podatak prema kojem mnogi mliječni proizvodi sadrže u sebi dosta šećera laktoze.

– Veće količine šećera negativno utječu na rad respiratornih organa pa proizvodi poput sira, mlijeka ili sladoleda mogu izazvati dodatne poteškoće na sustav napadnut prehladom ili virozom.Ovakve zaključke treba ipak pojasniti – misli splitska nutricionistica Olja Martinić.

Prije svega, problemi s respiratornim sustavom mogu nastati ako se konzumiraju veće količine proizvoda. Danas ima previše vrsta mliječnih proizvoda i nije pametno, pogotovo kad su u pitanju djeca, uzeti ujutro npr. čokoladno mlijeko, a posljepodne voćni jogurt.

– Na koncu, ne mora dijete svaki dan imati mliječni obrok. Mliječni šećer – laktoza je sastojak kojeg bi trebalo dozirati budući da dosta ljudi ima nedostatak enzima laktaza bez kojeg se šećer laktoza ne može razgraditi, a onda nastaju problemi. Zato  ne mislim da u jesen treba potpuno izbaciti mliječne proizvode. Samo ih pažljivije dozirati – savjetuje Olja Martinić.

POSLJEDNJE DODANO: