OPERA

Debi pjevačice bogate međunarodne karijere Martine Mikelić u rodnom Splitu

U predstojećim izvedbama opere „Mila Gojsalića“ Jakova Gotovca na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u naslovnoj ulozi u rodnom će gradu debitirati Martina Mikelić, mezzosopranistica zavidne međunarodne karijere. Izvedbe su na programu u četvrtak 11. travnja u 20h, te u subotu 13. u 18h i ponedjeljak 15. travnja u 20h.

Po završetku osnovnog i srednjeg glazbenog obrazovanja u Splitu, Martina Mikelić je studij solo-pjevanja diplomirala na Muzičkoj akademiji Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, gdje je i magistrirala u koncertnoj klasi prof. Roberta Holla, da bi u 23. godini života bila primljena u ansambl Državne opere u Beču. Još tijekom studija bila je nominirana za Nagradu austrijskog glazbenog kazališta te je bila jedna od deset najvećih talenata austrijskih umjetničkih sveučilišta. Slijedi bogata karijera, nastupi na brojnim svjetskim opernim pozornicama i festivalima kao što su: Staatsoper i Konzerthaus u Beču, Komische Oper u Berlinu, moskovski Državni konzervatorij Petra Iljiča Čajkovskog, rimska Accademia Nazionale di Santa Cecilia i mnogim drugim.

Obožavam role kao što je Mila. Opera, koju nažalost nisam prije poznavala, ima u sebi nešto vagnerijansko. Uloga, glasovno ali i karakterno, kao da je napisana za mene. Prepoznajem u njoj dalmatinski ponos i tvrdoglavost kad žena lupi šakom o stol i pred svim tim muškarcima, jer ‘Mila Gojsalića’ je jedna od rijetkih opera sa samo jednim ženskim likom, kaže kako će ona ići u rat i žrtvovati život za domovinu, kaže Martina Mikelić uoči svog sutrašnjeg debija.

Po formatu najveća Gotovčeva opera nastala je po legendi o odvažnoj djevojci Mili Gojsalić koja je, žrtvujući vlastiti život, spasila rodnu Poljičku republiku od vojne najezde otomanske vojske. U umjetnost je ušla književnim, likovnim i glazbenim djelima inspirirane njezinim likom. Predstojećim izvedbama ravnat će maestro Josip Šego, a predstavu je režirao Ozren Prohić. Pored Martine Mikelić kao Mile Gojsalić, ostali protagonisti su: bas Ivica Šarić u ulozi Milinog oca Ivana Gojsalića, poljičkog kneza, tenor Domagoj Dorotić u ulozi poljičkog vojvode Petra Kulušića, bariton Marko Lasić kao barjaktar poljičke vojske Jure Kulišić, glumac Filip Radoš koji govori prolog opere, te Mate Akrap, Goran Velić, Božo Župić, Vlatko Belas, Lovre Gujinović, Joško Tranfić i Vinko Maroević uz Zbor i Orkestar splitskog HNK.

POSLJEDNJE DODANO: