SPLIT POD SJEDNICOM

Davor Matijević traži tematsku sjednicu o utjecaju Marijane Puljak na rad gradske uprave u Splitu

Davor Matijević predsjednik SDP-a Split, trenutno skuplja potpise za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća s ciljem rasprave o utjecaju Marijane Puljak na rad gradske uprave. U priopćenju koje je uputio vijećnicama i vijećnicima, Matijević izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedavno objavljene korespondencije koja ukazuje na direktno miješanje Puljak u rad gradske uprave te davanje uputa i naredbi pročelnicima, službenicima i direktorima.

Iz prepiske je vidljivo da Puljak poziva na odgovornost Maju Đerek zbog njezinog odgovaranja na novinarske upite, te da daje uputu da se ubuduće konzultira s stranačkim PR-ovima Ivicom Relkovićem i Juricom Galešićem prije davanja izjava. Matijević ističe da takvo ponašanje nije u skladu s transparentnošću koju su vlasti ranije najavljivale te da je upravo takvo ponašanje bilo razlog za otkaz Maji Đerek.

Iz objavljene prepiske je jasno vidljivo da Marijana Puljak poziva na odgovornost Maju Đerek zbog njenog odgovaranja na upite novinara. Ne samo da je poziva na odgovornost nego i daje uputu da ubuduće mora prvo kontaktirati stranački PR u vidu Ivice Relkovića i Jurice Galešića. Problematično je i što navodi kako pročelnica ne smije sve podatke davati medijima što se itekako kosi sa transparentnošću za koju su se ranije zalagali, a sa pozicije vlasti i najavljivali.
Ne zaboravimo ni to da su upravo ovakve situacije bile jedan od razloga zašto je gđa. Đerek dobila otkaz.

Nadalje, Matijević ističe zabrinutost situacijom u kojoj Puljak naređuje pročelnicama što smiju ili ne smiju raditi, posebno naglašavajući da Puljak nema formalni legitimitet za takve ovlasti, s obzirom na to da titula supruge gradonačelnika nema uporište ni u Statutu Grada ni u zakonu.

Situacija u kojoj gđa Puljak naređuje šta smije, a što ne smije raditi pročelnica izabrana na natječaju je krajnje zabrinjavajuća. Nije jasno odakle gđa.Puljak vuče taj legitimitet jer titula supruge gradonačelnika nema uporište ni u Statutu Grada ni u zakonu. Kako bi otvoreno raspravili o ovoj situaciji predlažem sazivanje tematske sjednice na temu: „Utjecaj Marijane Puljak na rad gradske uprave“, gdje bismo pozvali Maju Đerek, Marijanu Puljak, ali gdje bismo dali mogućnost i drugim pročelnicima i službenicima da javno iznesu ono što nam mjesecima govore neslužbeno.

U priopćenju se također poziva na sazivanje tematske sjednice pod nazivom “Utjecaj Marijane Puljak na rad gradske uprave”, na kojoj bi bili pozvani Maja Đerek, Marijana Puljak, ali i drugi pročelnici i službenici kako bi javno iznijeli svoje stavove o situaciji.

Ovo je tema o kojoj bi mogli raspravljati i na redovnoj sjednici gdje bi imali zasebnu točku, ali s obzirom da nam je gradonačelnik znao zabraniti dopune dnevnog reda suprotno Poslovniku (moja tema Small malla) ne preostaje mi drugi način nego da ovim putem pokušam dobiti podršku gradskih vijećnika za sazivanje tematske sjednice. Pozivam sve vijećnike koji žele da se ova tema razjasni na jedan objektivan i transparentan način da podrže moju inicijativu.

Matijević ističe da je ova tema mogla biti uvrštena i na redovnu sjednicu, no gradonačelnik je ranije zabranjivao dopune dnevnog reda suprotno Poslovniku, pa se stoga obraća vijećnicima kako bi podržali inicijativu za sazivanje tematske sjednice.

POSLJEDNJE DODANO: