I DALJE NESTABILNO

Danas stiže jača promjena vremena. Evo koliko će trajati

Nakon vrućine u drugom dijelu ponedjeljka stiže osvježenje s pljuskovima, ali i mogućnošću za grmljavinsko nevrijeme s jakim vjetrom i tučom, nestabilno će biti i u još svježiji utorak, piše HRT u prognozi za sljedeće dane. Od srijede sve više sunčanog i uglavnom suhog vremena uz rijetke slabe popodnevne pljuskove, za koje raste vjerojatnost zajedno s porastom dnevne temperature.

A na Jadranu će u drugom dijelu tjedna većinom biti sunčano uz slab vjetar s mora i vrlo toplo ili vruće. Nestabilno početkom tjedna, na sjeveru već u ponedjeljak, u Dalmaciji osobito u utorak.

To je skraćena prognoza za dane pred nama. Slijedi nešto opširnija. Iza nas je vruć i sunčan vikend. Južina koja je počela poslijepodne najavljuje promjenu vremena. Ona stiže s hladnom frontom koja će se danas premještati preko Hrvatske. Dotok hladnog i vlažnog zraka na zagrijanu podlogu uobičajeno je dobar recept za nestabilnosti u atmosferi.

Na istoku će tako danas ujutro biti sunčano i toplo, sredinom dana i vruće s temperaturom iznad 30. Kasnije poslijepodne najprije u Podravini uz jači razvoj oblaka mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom, prolazno vrlo jakim udarima sjeverozapadnog vjetra. Prema noći pljuskovi će se proširiti i drugdje.

Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme sutra poslijepodne bit će u središnjoj Hrvatskoj, i to na nakon još jednog toplog jutra i sparnog dana. Samo malo manje vrućeg od današnjeg. Umjeren jugozapadnjak i zapadnjak zamijenit će poslije sjeverni vjetar koji bi s nestabilnostima, osobito na sjeveru, mogao na udare biti i olujan. Na zapadu do sredine dana većinom sunčano uz umjeren jugozapadnjak. Poslijepodne sve nestabilnije, promjenjivije, uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

Na moru su moguće nevere. Osjetan pad temperature tek u noći na utorak s okretanjem vjetra. U Dalmaciji nastavak toplinskog vala. Nakon ponegdje opet i vrlo toplog jutra maksimalna će temperatura biti samo malo niža od današnje, oko 33 stupnja. Puhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. U drugom dijelu dana raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, međutim većina će prve munje vidjeti tek u noći na utorak.

Na krajnjem jugu sunčano. I sutra valja pripaziti na vrućinu, jutarnja temperatura bit će od 21 do 26, a dnevna između 31 i 34. Osvježenje će mnogi tražiti u moru – koje će kao i drugdje na Jadranu sutra biti uglavnom malo do umjereno valovito zbog umjerenog juga i južnog vjetra.

U utorak na kopnu osjetno svježije s umjerenim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te nestabilno. Većina kiše, pa i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, past će uz Savu ili južnije. U srijedu djelomice sunčano, od četvrtka i uglavnom suho te malo toplije.

Na moru u utorak nestabilno, osobito će u Dalmaciji biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će bura, najjača na sjevernom dijelu. Već će u sunčaniju srijedu slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, a od četvrtka opet toplije.

POSLJEDNJE DODANO: