DAN TIŠINE I MOLITVE

Danas obilježavamo Veliku subotu: Znate li što ona predstavlja?

Velika subota je kršćanski blagdan. Slavi se u dan prije Uskrsa, a zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.

To je dan tišine i molitve. Na Veliku subotu Crkva u molitvi i postu razmišlja o Isusovoj muci, smrti i silasku u podzemlje, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva, grijehu i smrti. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi.

Uz vazmenu svijeću u Crkvi odjekuje veliki vazmeni navještaj – Krist je doista uskrsnuo, smrt nad njim nema više moći. Svojom smrću on je zauvijek pobijedio zlo i svim je ljudima podario Božji život.

Prema drevnoj tradiciji, za vazmenoga bdjenja katekumeni primaju krštenje, čime se ističe dioništvo svih kršćana u otajstvu smrti i uskrsnuća Kristova, prenosi N1.

Dani Vazmenog Trodnevlja – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota obično se nazivaju “svetima” ili “velikima” jer omogućuju ponovno proživljavanje središnjega događaj kršćanskoga otkupljenja te vjernike uvode u bitnu jezgru kršćanske vjere – muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista.

To su dani koji čine srce i stožer čitave liturgijske godine, kao i života Crkve.

POSLJEDNJE DODANO: