PONOSNA HRVATSKA

Kad suze progovore: Oproštaj od dr. Franje Tuđmana

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, preminuo je na današnji dan prije 24 godine, a medicinska sestra koja je brinula o njemu otkriva neke intimne trenutke njegovih posljednjih dana.

Franjo Tuđman osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i ključna figura u ostvarivanju samostalnosti Hrvatske, proveo je svoje posljednje dane u Kliničkoj bolnici Dubrava. Stigao je tamo 1. studenog 1999. godine s jakim bolovima uzrokovanim prsnućem debelog crijeva, a naknadno mu je dijagnosticiran karcinom želuca nakon povratka iz Amerike.

Manda Bagić, tadašnja glavna sestra KB Dubrava prisjeća se trenutaka kad je Tuđman izražavao želju za oproštajem od bliskih prije smrti. Čak je želio vidjeti Andriju Hebranga i Đurđu Šušak, a unatoč protokolu Manda je omogućila poziv Hebrangu. U tim teškim trenucima, dok je već bio na respiratoru, Tuđmanove suze svjedočile o emotivnosti i teškoćama koje je osjećao. Detalje cijelog intervjua pogledajte na stranici 24 sata.

Otkako je preminuo 10. prosinca 1999. godine, Tuđman ostavlja mješovite ocjene u vezi s njegovim političkim nasljeđem. Unatoč kritikama na njegov račun, posebice u vezi s autoritarnošću, kritičari priznaju njegovu ulogu u izboru suverene i demokratske Hrvatske. Tuđmanove političke odluke poput podrške zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, iako za neke ostaju kontroverzne, uvijek se ističe njegova ulogu u utemeljenju HDZ-a i postizanju neovisnosti zemlje.

U svojim poslanicama Tuđman je naglašavao važnost jačanja veza s EU, SAD-om i UN-om, uvjeravajući u podizanje životnog standarda svih građana. Njegova vizija Hrvatske bila je zemlja demokratskih ljudskih sloboda, gospodarskog i kulturnog prosperiteta te snažnog mira i suradnje.

Danas, 24 godine nakon njegove smrti, Tuđman ostaje centralna figura u hrvatskoj povijesti, čije odluke i nasljeđe i dalje oblikuju put zemlje.

29.05.1995., Zagreb, Jarun – Mimohod Oruzanih snaga Republike Hrvatske u povudu svecanog obiljezavanja Dana drzavnosti odrzan je pred brojnim gradjanima na zagrebackom jezeru Jarun. Mimohodu je prisustvovao i vrhovni zapovjednik OS, predsjednik dr. Franjo Tudjman s uzvanicima. Photo: Sinisa Hancic/HISTORY I/C

POSLJEDNJE DODANO: