PREGLEDAJTE SE BESPLATNO

Dan prevencije tumorskih bolesti u Makarskoj: Ne propustite besplatni pregled koji vam može spasiti život

Grad Makarska u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split organizira Dan prevencije tumorskih bolesti koji će se održati u subotu 13. travnja u makarskoj ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Za preglede kože, usne šupljine i grla, s ciljem rane dijagnostike tumora, ponajviše melanoma kože i oralnog karcinoma, koje će obaviti liječnici iz KBC-a Split, građanima nije potrebna ni prethodna prijava ni uputnica.

U akciji besplatnih preventivnih pregleda sudjelovat će specijalisti dermatologije, specijalisti za bolesti grla, uha i nosa, oralni patolozi te oralni i maksilofacijalni kirurzi. Dan prevencije tumorskih bolesti nastavak je akcije besplatnih preventivnih pregleda koje je Grad Makarska, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split i Medicinskim fakultetom u Splitu, prvi put organizirao 2022. na gradskoj rivi. O važnosti prve akcije dovoljno govori podatak da je 20% građana bilo upućeno na daljnju liječničku obradu.

Cilj svake ovakve akcije je uvijek podići svijest o malignim bolestima i upozoriti na važnost preventivnih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti. No, naš cilj kao gradske uprave je i našim sugrađanima omogućiti da za specijalističke preglede ne moraju putovati u Split, već da ih mogu napraviti u svom gradu i to besplatno. Iz gradskog proračuna već izdvajamo sredstva za kardiologa, radiologa i urologa koji redovito dolaze u Makarsku, a cilj nam je ovakvim akcijama obuhvatiti dodatne specijalističke preglede i to barem jedan put godišnje – rekao je gradonačelnik Zoran Paunović pozvavši građane da se odazovu u što većem broju.

Iz KBC-a Split upozoravaju da se karcinom usne šupljine i grla te melanom kože najčešće otkriju u uznapredovalom stadiju kada su terapijske mogućnosti smanjene, a prognoza znatno lošija.
Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, a sastoji se od pregleda kože tijela i oralne sluznice koji se provodi u okviru rutinske liječničke kontrole ili samopregledom.

Svi zainteresirani preglede, bez prethodne prijave i uputnice, mogu obaviti u subotu 13. travnja 2024., od 9:00 do 12:00 sati u makarskom Domu zdravlja.

POSLJEDNJE DODANO: