E OVO SE ZOVE USPJEH...

Damir Krstičević preferencijalnim glasovima ulazi u Sabor s posljednje pozicije, nova zastupnica je i Alka Vuica

Preferencijalni glasovi na parlamentarnim izborima održanima u polovici tjedna većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u saborsku će fotelju zasjesti zahvaljujući upravo tim glasovima koji ih u državničke klupe vode čak i s posljednjih mjesta kandidacijskih lista. Za takav manevar uvjet je bio sakupiti najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je lista dobila na izborima.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u četvrtoj jedinici, osvojivši 37.520 glasova. SDP-ov Peđa Grbin dobio je 19.844 preferencijalna glasa kao prvi na listi koalicije “Rijeke pravde” osme izborne jedinice, a više od njega dobio je stranački Siniša Hajdaš Dončić, prvi na listi u trećoj izbornoj jedinici, koji je osvojio 21.755 preferencijalnih glasova.

Zahvaljujući preferencijalnim glasovima u Sabor ulazi Alemka Markotić koja je bila osma na listi, kao i Marko Marušić koji je na posljednjem mjestu HDZ-ove koalicije bio u drugoj izbornoj jedinici. Istu sudbinu doživio je Bojan Glavašević s liste “Rijeke pravde”. Biljana Borzan je nova saborska zastupnica, iako je bila posljednja na lijevoj listi u četvrtoj izbornoj jedinici, a u šestoj je jedinici bila Alka Vuica. Vojko Obersnel i Željko Jovanović ulaze u Sabor kao posljednji na listi sedme i osme izborne jedinice.

Čak 9.166 glasova u desetoj je izbornoj jedinici dobio Damir Krstičević kao posljednji na listi. Preferencijalno je u istoj jedinici više od 10 posto potrebnih glasova naspram liste dobio Ivica Puljak (8.054) i Mišo Krstičević (5.651), premda su i bili na mjestima koja su vodila u Sabor. U devetoj je izbornoj jedinici uspjeh preferencijskih glasova ostvario Šime Erlić, a na listi Domovinskog pokreta i partnera Ivan Šipić, bivši triljski gradonačelnik.

HDZ-ova je koalicija na parlamentarnim izborima osvojila najviše mandata u osam izbornih jedinica i u inozemstvu, dok su Rijeke pravde, predvođene SDP-om, prema medijskim izračunima, pobijedile u dvije izborne jedinice.

U I. izbornoj jedinici HDZ je osvojio pet mandata, Rijeke pravde četiri, Možemo tri, a Most i Domovinski pokret po jedan mandat.

U II. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, Rijeke pravde četiri, Domovinski pokret dva mandata te po jedan mandat Most i Možemo.

U III. izbornoj jedinici Rijeke pravde osvojile su šest mandata, HDZ pet, Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca dva i Možemo jedan mandat.

U IV. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Rijeke pravde četiri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat.

U V. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Rijeke pravde tri, Domovinski pokret tri i Most jedan mandat.

U VI. izbornoj jedinici HDZ i Rijeke pravde osvojili su po četiri mandata, Možemo tri mandata te po jedan mandat Most, Domovinski pokret i Fokus/Republika.

U VII. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Rijeke pravde četiri te po jedan mandat Most, Domovinski pokret i Možemo.

U VIII. izbornoj jedinici Rijeke pravde osvojile su šest mandata, HDZ ima četiri, IDS dva te Možemo i Most po jedan mandat.

U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Rijeke pravde tri te po dva mandata Most i Domovinski pokret.

U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, četiri mandata su osvojile Rijeke pravde te po dva mandata Most i Domovinski pokret.

U XI. izbornoj jedinici, za hrvatske građane izvan Hrvatske, pobjedu je odnio HDZ i osvojio tri mandata.

Od nacionalnih manjina, srpski predstavnici bit će SDSS-ovi Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, Mađare će predstavljati Robert Jankovics, Talijane Furio Radin, a Čehe i Slovake Vladimir Bilek. Radin je u Saboru, zanimljivo, od 1992. godine.

Austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, ruske, rusinske, rumunjske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjince i dalje će predstavljati Veljko Kajtazi.

Glasači albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine svoje su povjerenje dali Arminu Hodžiću.

 

POSLJEDNJE DODANO: