Uhićen hrvatski Srbin zbog etničkog čišćenja tzv. Krajine

Milutina Graića (41), rodom iz Benkovca, uhitila je posebna jedinica Nacionalne policije na zahtjev Hrvatske, kojoj će biti izuručen što je prije moguće, priopćilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Nizozemski list Omroep Branant prenosi da je Graić bio pripadnik “Martićeve milicije” i da ga se traži zbog etničkog čišćenja tzv. Krajine.

Graića se tereti, kako prenosi tisak, za deportaciju Hrvata, pljačkanje njihovih kuća, a pripadnici milicije se traže i za paljevinu te mučenje i loše postupanje prema Hrvatima. Vođu milicije Milana Martića je sud u Den Haagu (ICTY) osudio na 35 godina zatvora.

Graić je u Nizozemskoj živio posljednjih deset godina sa suprugom i dvoje djece, a susjedi ih opisuju kao “prijateljski nastrojene, jako fine ljude”.

Hrvatska, koja je od prošle godine članica EU-a, prošli je tjedan predala službeni zahtjev Nizozemskoj za njegovo uhićenje. Nacionalna policija reagirala je na europski uhidbeni nalog i u srijedu izvela akciju uhićenja.Graića je prošle godine otkrio novinar Telegrafa koji prati kriminal, John van den Heuvel, dok je istraživao jednu temu. 

Graić je nakon rata s obitelji pobjegao u Nizozemsku, gdje se sklonio i vodio miran život. 

Van den Heuvel je obavijestio državno odvjetništvo o njemu, ali je doznao da je ono već neko vrijeme znalo za njega, ali ga nije dalo uhititi zbog pravnih razloga.

Graić se nalazio na tjeralici Interpola kao osoba koju hrvatske vlasti traže zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. 

Nalog za uhićenje izdao je Županijski sud u Zadru. Graić je rođen 4. studenog 1972. godine u Benkovcu. 

POSLJEDNJE DODANO: