PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

CROBAROMETAR: Evo kako stoje HDZ i Domovinski pokret nakon koalicije

HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 30,5 posto zainteresiranih birača, što im je istovremeno i najveća podrška u posljednjih godinu dana.

SDP je i dalje drugi s podrškom od 20,2 posto, točno dva posto manje nego mjesec ranije. Slijede Možemo!, Most i Domovinski pokret.

 Što se tiče rejtinga Domovinskog pokreta, od ulaska u vladajuću koaliciju, mogu se uočiti zanimljive promjene – u odnosu na prethodni mjesec su u padu i to za gotovo tri postotna poena. Sada ih podržava 7,4 posto ispitanih, što pokazuje kako je dio glasača razočaran smjerom pregovora i dogovora.

S druge strane, raste broj neodlučnih, sada je na 10,6 posto, dok je za jedan posto (11,6) više onih koji su za neke druge opcije, ali od njih sve stranke imaju manje od dva posto potpore.

Najpozitivniji i najnegativniji političari

Zoran Milanović, kojem popularnost posljednjih mjeseci blago pada, pa i ovaj mjesec, od svih promatranih političara ima najbolji dojam. Za 47 posto ispitanih on je pozitivac.

Premijer Andrej Plenković na trećem je mjestu. 39 posto ispitanih o njemu ima pozitivan dojam.

Kada je riječ o onoj drugoj ljestvici – nepopularnosti, na prvom je mjestu Peđa Grbin. Za 54 posto ispitanih on je negativac. Čelnika SDP-a, slijedi čelnik HDZ-a.

No, Andrej Plenković dijeli to drugo mjesto s koalicijskim partnerom Hrvojem Zekanovićem koji je prošli tjedan imao, za mnoge, neprimjerenu izjavu baš na račun Peđe Grbina. Treba i naglasiti kako je razlika između prvog i drugog mjesta tek jedan posto. Na trećem je mjestu predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Za 51 posto ispitanika on je negativac., prenosi Dnevnik

POSLJEDNJE DODANO: