DOVRŠENO KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Četiri maloljetne osobe koje su maltretirale vršnjakinju odvedene na ispitivanje, prijavit će se za niz kaznenih djela

Policija Splitsko-dalmatinske policijske uprave dovršila je kriminalističko istraživanje vezano uz snimku objavljenu na društvenim mrežama, koja je izazvala zabrinutost u javnosti. Četiri maloljetne osobe su privedene i predane pritvorskom nadzorniku zbog sumnje u počinjenje različitih kaznenih djela.

Prema priopćenju policije, nakon temeljitog istraživanja utvrđeno je da su četiri maloljetne osobe počinile niz kaznenih djela na štetu jedne maloljetne osobe. Tri osobe su prijavljene zbog nasilničkog ponašanja, jedna osoba zbog prijetnje i iznude, jedna osoba zbog pokušaja teške tjelesne ozljede, dvije osobe zbog povrede privatnosti djeteta te jedna osoba zbog povrede djetetovih prava.

U odnosu na događaj od 30. ožujka 2024. godine te snimku objavljenu na društvenim mrežama, policijski službenici su odmah po zaprimanju saznanja započeli kriminalističko istraživanje nad četiri maloljetne osobe koje su, nakon dovršenog istraživanja, predane pritvorskom nadzorniku. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su četiri maloljetne osobe na štetu jedne maloljetne osobe počinile veći broj kaznenih djela. Tri osobe su prijavljene zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, jedna osoba zbog kaznenih djela prijetnje i iznude, jedna osoba zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju, dvije osobe zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta i jedna osoba zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Dodatno, tijekom istraživanja identificirane su sumnje u počinjenje kaznenih djela na štetu druge maloljetne osobe, što je rezultiralo dovršenjem kriminalističkog istraživanja nad još dvije maloljetne osobe. Jedna od njih je bila počiniteljica i u prethodno navedenom slučaju, dok je druga osoba, također maloljetna, osumnjičena za povredu privatnosti djeteta.

Također je tijekom ovog kriminalističkog istraživanja utvrđena osnovana sumnja o počinjenju kaznenih djela u ožujku 2024. godine na štetu druge oštećene maloljetne osobe te je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije maloljetne osobe od kojih je jedna počiniteljica i u gore navedenom događaju. Utvrđena je osnovana sumnja da je na štetu jedne maloljetne osobe ostvarila obilježja kaznenih djela nasilničkog ponašanja i prijetnje, dok je druga osoba, u dobi djeteta, ostvarila obilježja kaznenog djela povrede privatnosti djeteta, a s obzirom na dob, protiv nje će nadležnom državnom odvjetništvu biti podneseno opće posebno izviješće.

Policija ističe važnost suradnje građana te zahvaljuje onima koji su prijavili incidente i dostavili snimke, umjesto da ih dijele putem društvenih mreža. Kroz on-line aplikaciju Red Button, policija je primila više od 1100 prijava građana u posljednja tri dana.

Zahvaljujemo svim građanima koji nisu dijelili i objavljivali snimke putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja, već su, radi zaštite žrtava, prijave i snimke dostavili policiji. Samo on-line aplikacijom Red Button u posljednja tri dana zaprimljeno je više od 1100 prijava građana. U suzbijanju nasilja među i nad mladima policija će, kao i u ovim slučajevima, žurno poduzimati mjere u cilju zaštite žrtava i sprječavanja daljnjeg nasilničkog ponašanja procesuiranjem počinitelja – zaključili su iz policije.

POSLJEDNJE DODANO: