KOMISIJA ZA PRODAJU MAGLE

Čak i da penala za Hajduk nije bilo, što ćemo s Ercegom i Vukom?

Komisija nogometnih sudaca kojom predsjeda notorni Bruno Marić, a u njoj još sudjeluju Vlado Svilokos, Ante Vučemilović Šimunović, Ivica Modrić, Edi Šunjić, Šime Vukić, Tomislav Petrović i Igor Pristovnik objavila je u svom posljednjem obraćanju „urbi et orbi“ da je sudac Ante Čulina pogriješio dosudivši kazneni udarac za Hajduk protiv Istre 1961 u 87. minuti. Lopta je, između ostalog, „neočekivano pogodila u ruku braniča“. To je jedina točka iz 16. kola SuperSport HNL-a koje se ova komisija dotakla, makar se o tome jedanaestercu najmanje pisalo i najmanje ga se smatralo spornim u svemu što je Čulina dosudio u Puli.

Čemu, zapravo, služi komisija? Da ičemu služi, onda bi vjerojatno svima zainteresiranima u nogomet objasnila kako ona vidi postupanje Čuline prema Anti Ercegu i njegovih šest prekršaja u prvom poluvremenu. Svaki od tih prekršaja mogao je biti okvalificiran kao žuti karton, pogotovo onaj na vrataru Ivanu Lučiću. Isto tako, Erceg je među igračima Istre 1961 prednjačio u 27. minuti kad se „zakuhalo“ između Sahitija i Devetaka, nastojao je isprovocirati isključenje nekoga od suparnika, e da bi dočekao Marka Livaju i bukvicu u lice uz hvatanje za vrat. Na kraju je Livaja dobio žuti karton. Da ni jedan ni drugi nisu zlopamtila, pokazao je njihov razgovor i tapšanje na početku drugog poluvremena. No, to nema veze sa Sudačkom komisijom. Da ima ikakve veze, naveli bi da je Livaja mogao biti i isključen (kao što je mogao Stefan Ristovski na utakmici Rijeke i Dinama), kad već Erceg do tada nije zaradio crveni karton. Mogli su reći i koliko je Erceg žutih kartona zaslužio. Mogli su, na primjer, zamjeriti Čulini što je udarac Mateja Vuka laktom u lice Nike Sigura procijenio samo žutim kartonom. Ma, ne, oni su se uhvatili analizirati jedanaesterac. Najbezvezniju od svih sudačkih stvari na toj utakmici.

U redu, neka to nije ruka za jedanaesterac, može se o tome razgovarati. Ja ne bih sudio, ali takvih i sto puta gorih ruku je suđeno, a tumačenja je milijun. Uostalom, vidjeli ste što se dogodilo na utakmici PSG – Newcastle u utorak. Ako niste, pogledajte. Klasično spašavanje francuskog i europskog diva na pogon petrodolara, jer „jesmo jednaki, ali nismo svi isti“. Poljak Szymon Marciniak najprije nije reagirao na ruku u šesnaestercu Newcastlea i imao je pravo, Tina Livramenta je lopta pogodila u stražnji dio lakta od njegovih prsa. Nikako to nije mogao izbjeći, ali na poziv iz VAR sobe u kojem su bili njegov sunarodnjak Tomasz Kwiatkowski i asistent Ivan Bebek, Marciniak je na opći užas gostiju, pokazao na bijelu točku, a Kylian Mbappe je izjednačio na 1:1 u osmoj minuti sudačke nadoknade.

Kwiatkowskog je UEFA maknula iz VAR sobe za večerašnju utakmicu Lige prvaka, on je bio odgovoran, dok će asistent Bebek večeras biti VAR sudac utakmice Benfica – Inter.

POSLJEDNJE DODANO: