Maslinovo ulje također je prepuno zdravstvenih prednosti, osobito kada posegnete za ekstra djevičanskom varijantom. No, može li se maslinovo ulje pokvariti?
Kako piše RealSimple, maslinovo ulje je poljoprivredni proizvod i s vremenom će svjetlost, toplina i kisik dovesti do razgradnje i uzrokovati da užegne. To utječe i na okus i na nutritivnu vrijednost – dva glavna razloga zašto je maslinovo ulje tako skupo. – prenosi N1.
Ako niste sigurni je li vaše maslinovo ulje još uvijek ispravno, najprije ga pomirište. Ako ni nakon toga niste riješili svoju dilemu, otpijte jedan gutljaj.
– Ako ulje ima okus ili miriše na ustajale orašaste plodove, voštane bojice, stari ruž, ili meso, i ostavlja masan i voštan osjećaj u ustima, ulje je vjerojatno užeglo – kaže Leandro Ravetti, glavni izvršni direktor tvrtke Cobram Estates koja proizvodi maslinovo ulje. “Ako vas ne podsjeća na nešto svježe i voćno, ulje vjerojatno više nije dobro.”
– Kad ulje oksidira i užegne, zdrave masti u ekstradjevičanskom maslinovom ulju počinju se razgrađivati i počinju se stvarati slobodni radikali. Slobodni radikali su zapravo suprotni antioksidansu i mogu uzrokovati štetu u našem tijelu – objasnio je Ravetti.
On također savjetuje da maslinovo ulje čuvate na hladnom i tamnom mjestu i što dalje od štrednjaka. Osim toga, budući da sunčeva svjetlost nije dobra za maslinovo ulje, Ravetti savjetuje da kupujete ulje u bocama izrađene od tamnog stakla koje će zaštititi ulje od sunčeve svjetlosti i produljiti mu rok trajanja.