POLITIKA U ŠKOLAMA

Bobanova poruka Puljku: “Maknite ruke od djece u školama”

Župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, uoči 26. sjednice Županijske skupštine, izrazio je svoje nezadovoljstvo najavom predavanja splitskog gradonačelnika Ivica Puljka u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju. Boban je istaknuo da je primio neugodan poziv iz nadležnog ministarstva u kojem su ga obavijestili o Puljkovom predavanju na temu izbora i djelovanja mladih unutar izborne kampanje. Naglasio je kako je političko djelovanje u obrazovnim ustanovama zakonom zabranjeno te je apelirao na političke aktere da se suzdrže od takvih aktivnosti.

Prije mjesec dana gospodin Pernar je na području grada Splita obilazio škole i tako politički agitirao. Onda me neugodno iznenadio poziv iz nadležnog ministarstva u petak, kada su me pitali što se to događa u splitskoj Školi za dizajn. Poslali su mi i poziv u kojemu stoji da će gradonačelnik grada Splita Ivica Puljak organizirati predavanje na temu izbora i djelovanja mladih unutar izborne kampanje. Nisam mogao vjerovati što vidim jer je i zakonom zabranjeno političko djelovanje u obrazovnim ustanovama – poručio je Boban.

Ovaj poziv je, prema Bobanovim riječima, iznenadio i nadležnog pročelnika Đonlića, a roditelji su reagirali kontaktirajući nadležno ministarstvo. Boban je oštro osudio pokušaje političkog utjecaja u školama te poručio svim političkim akterima da “maknu ruke od djece” i da se ne miješaju u obrazovne ustanove, što smatra moralno neprihvatljivim.

Znam da svaka stranka želi popraviti svoj rejting, ali 0,3% se teško može popraviti, pogotovo na protuzakonit način. Zato u ovo predizborno vrijeme šaljem poruku svim političkim akterima: maknite ruke od djece, a poglavito maknite ruke iz obrazovnih ustanova! To je moralno neprihvatljivo – izjavio je Boban novinarima.

U svom obraćanju, Boban je uputio apel i nastavnicima i profesorima da budu oprezni te da ne dopuste nikome da ih uvuče u političke igre.

POSLJEDNJE DODANO: