Obustavljen postupak protiv Boba Dylana za poticanje mržnje protiv Hrvata

Francuski sud obustavio je u utorak postupak protiv američkog glazbenika Boba Dylana kojeg je Predstavničko vijeće hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) optužilo za poticanje mržnje protiv Hrvata, kazao je za AFP pjevačev odvjetnik Thierry Marembert.

Legenda američkog folk-rocka je saslušana u studenom u Parizu zbog “uvrede i poticanja mržnje” nakon tužbe CRICCF-a zbog njegove izjave za časopis Rolling Stone od listopada 2012.

U razgovoru za Rolling Stone Dylan je, govoreći o svom sudjelovanju u američkom pokretu za građanska prava, odnosno protiv rasne segregacije, rekao kako crnci mogu “osjetiti” rasiste, “baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate”.

Zbog toga je nevladina udruga Predstavničko vijeće hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) protiv njega i protiv magazina podnijela tužbu zbog uvrede i poticanja mržnje.

Sutkinja je u utorak obustavila postupak jer je zaključila da je pjevač odobrio objavu razgovora u američkom izdanju časopisa, ali ne i u francuskom izdanju.

Za proglašenje krivičnog djela pravosuđu treba predati dokaz o odobrenju intervjuirane osobe, ne samo za objavu izjava, već i za načine objave, ocijenila je sutkinja, prenio je jedan izvor blizak predmetu.

“Drago mi je što je pravosuđe shvatilo da Bob Dylan nije želio nikoga uvrijediti ni klevetati”, rekao je odvjetnik Marembert.

Sutkinja je predmet protiv direktora francuskog izdanja Rolling Stonea zbog uvreda i govora mržnje prebacila na prekršajni sud.

POSLJEDNJE DODANO: