GLOBALNI TRENDOVI

Bliži li se Hrvatskoj recesija?

Dok su se Velika Britanija i Japan već uronili u recesiju, Francuska je najavila manji gospodarski rast od očekivanog, a Njemačka se i dalje bori s recesijskim izazovima. Ovi globalni trendovi postavljaju pitanje hoće li i Hrvatsku zahvatiti ekonomsko usporavanje.

Recesija u Japanu je uzrokovala rapidan rast cijena, pretvarajući osnovne namirnice poput jaja i luka u luksuz. Situacija je dovela do promjena u potrošačkim navikama, s većom potražnjom za pristupačnijim proizvodima poput piletine.

Iako je Japan zabilježio pad gospodarstva od 0,3 posto u posljednjem kvartalu, zemlja je ipak pretekla Njemačku kao treća najveća ekonomska sila na svijetu, iza Sjedinjenih Država i Kine. Međutim, Njemačka je suočena s razočaranjem zbog nedostatka vizije za ekonomski oporavak, što je dovelo do izraženih kritika prema vladi.

Slično tome, ulazak Velike Britanije u recesiju izazvao je frustracije među građanima, koji sve više krive Brexit za ekonomske probleme. Sadašnje stanje je dovelo do povećanja troškova života, što predstavlja izazov za obitelji i radnike.

Jedina svijetla točka među zapadnim ekonomijama su Sjedinjene Države, koje i dalje pokazuju određeni ekonomski zamah. Unatoč zabrinutosti oko inflacije i politike FED-a, američko tržište rada ostaje stabilno, što pruža nadu za daljnji rast, prenosi HRT.

Što se tiče Hrvatske, zemlja trenutno bilježi gospodarski rast. Međutim, ako se situacija u Europi ne promijeni uskoro, postoji mogućnost da Hrvatsku potkraj godine zahvati ekonomsko usporavanje. Ova situacija zahtijeva pažljivo praćenje i pripremu kako bi se ublažile potencijalne negativne posljedice na domaću ekonomiju.

POSLJEDNJE DODANO: