EUROSTAT POTVRĐUJE

Blagi pad inflacije u Europskoj uniji na početku 2024.

Eurostat je izvijestio o zamjetnom usporavanju inflacije u Europskoj uniji na početku ove godine, potvrdivši procjenu o blagom padu rasta potrošačkih cijena u eurozoni.

Prema podacima Eurostata, godišnja stopa inflacije na razini EU-a, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), smanjena je u siječnju na 3,1%, s 3,4% u prethodnom mjesecu, izjednačivši se s razinom iz studenog prošle godine.

U eurozoni je u siječnju godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila 2,8%, što je u skladu s procjenom Eurostata objavljenom početkom veljače, dok je u prosincu iznosila 2,9%.

Najznačajniji faktor u smanjenju inflacije na početku godine u eurozoni bio je pad cijena energije za 6,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, iako blaži nego u prosincu. S druge strane, svježa hrana poskupjela je za 6,9% u odnosu na prošlogodišnji siječanj, gotovo isto kao i u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnoj razini, cijene su u siječnju u 20-članom gospodarstvu pale za 0,4%, nakon što su u prosincu porasle za 0,2%.

U siječnju 2023. godine, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 8,6%, dok je na razini EU-a dosezala 10%.

Rumunjska je imala najveću godišnju stopu inflacije u EU početkom 2024., od 7,3%, slijedeći Poljska i Bugarska s porastom cijena od 4,5% odnosno 4%.

Među zemljama koje koriste euro, najviše su porasle cijene u Estoniji za pet posto u odnosu na siječanj prethodne godine, dok je Hrvatska zabilježila inflaciju od 4,8% u usporedbi s istim razdobljem. Na mjesečnoj razini, potrošačke su cijene u Hrvatskoj u siječnju 2024. bile 0,3 posto niže nego u prosincu.

Daleko najblaži porast cijena bilježi se u Danskoj, koja nije članica eurozone, i Italiji, Latviji, Litvi te Finskoj, gdje su potrošačke cijene bile više za 1,1% nego godinu dana ranije.

POSLJEDNJE DODANO: