MASLINA JE NEOBRANA

Bivši gradonačelnik Metkovića mora u zatvor na najmanje osam mjeseci!

Jedinstvenih šesnaest mjeseci zatvorske kazne nepravomoćna je odluka Sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu na čelu sa sutkinjom Ivanom Kanaet Samardžić za Stipu Gabrića Jambu, 66-godišnjaka koji je bio gradonačelnik Metkovića zbog zbivanja iz studenog 2007. godine. Ako presuda postane pravomoćna, Gabrić će odslušiti osam mjeseci jer je za ostatak izrečen djelomični uvjet, ako ne ponovi kazneno djelo u roku od tri godine.

USKOK je podigao optužnicu protiv Gabrića jer je bio uvjeren da je na račun novca iz gradskog proračuna, zapravo poreznih obveznika, osigurao novac za sadnice maslina koje je naposljetku dijelio u kampanji parlamentarnih izbora dok je bio nositelj koalicije HSS – HSLS u desetoj izbornoj jedinici.

Grad je za masline izdvojio 170 tisuća kuna, a nabavio ih je od splitske firme „Antonio trade“ za unaprjeđenje maslinarstva Metkovića. Za ovo je kazneno djelo dobio sedam mjeseci zatvora.

Godinu i pol kasnije, u veljači i ožujku 2009. godine, preko Neretvanske udruge maslinara, a koju je tada vodio drugookrivljeni u ovom predmetu, Milorad Dodig, tada pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, naložio je da se uzmu masline od firme „Jambo“ kako bi osigurao plaće za radnike. Firmu je vodila Jambina supruga Grozdana. Masline su plaćene 271 tisuću kuna. Krivim je proglašen i osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

Nešto manje, 250 tisuća kuna, trebalo je izdvojiti od grada da bi se platila putovanja građana na hodočašća HSS-a u Mariju Bistricu. Platila se i hrana i smještaj i prijevoz, a to je Jambo tražio, smatrao je USKOK, od trećeokrivljenog tadašnjeg pročelnika za financije Petra Čarapine. Čarapina je u međuvremenu preminuo pa je i postupak protiv njega obustavljen.

Dodig je oslobođen optužbi jer je sud smatrao kako nije bilo dokaza. Naime, pečat koji je bio na spornom ugovoru nije se mogao vještačiti.

POSLJEDNJE DODANO: