Bareza predavanjem najavio premijeru “Mefistofela”

U HNK Split su potpuno drukčije i originalno najavili premijeru “Mefistofela”, Ariga Boita.
Maestro Nikša Bareza je u foyeru kazališta prvo održao zanimljivo predavanje “Od Goetheova Fausta do Boitova Mefistofelea”, podsjetivši još jednom o značaju dualiteta koji je pratio Boita kao pjesnika i kao skladatelja.
Dualitet, suprotnost i ljubav prema igri riječi su obilježja opere “Mefistofel”.

Osvrnuo se proslavljeni dirigent i na značaj Goethevog djela kao  temelju opere.Dupkom ispunjeni foyer probrane publike imao je prilike i dodatno zapljeskati maestru Barezu zbog nagrade za životno djelo, Lovro pl. Matačić koju je dobio prije nepunih mjesec dana.Izuzetnu najavu, bolje rečeno odličnu uvertiru u premijeru upotpunili su operni solisti Valentina Fijačko, Vedrana Šimić i Paolo Lardizzoneizvodeći arije uz klavirsku pratnju Vere Pavasović.

Svojevrsnu predstavu zaokružili su prvakinja Drame HNK Split Bruna BebićBelmondo Miliša čitajući ulomke Goetheovog “Fausta”.

Možda je sve iluzija, i nema snova, da parafraziramo konac Barezinog predavanja, ali bilo je lijepo vidjeti čaroliju u foyeru HNK. Veliki pljesak zaradili su svi akteri. Zasluženo.Spomenimo da “Mefistofele” Ivica Čikeš nije došao, a intendant HNK SplitTonči Bilić se smjestio sa strane, uz posljednji red.Inače, od svih svjetskih pozornica ove godine jedino se u Splitu postavlja ovo zahtjevno djelo. Premijera “Mefistofela” u režiji Michala Zanieckija je u subotu, 15.ožujka s početkom u 20 sati. Osim Čikeša, Lardizzonea, Fijačko i Šimić pjevaju još Antonija Teskera, Terezija Kisanović, Vinko MaroevićVladimir Garić.

POSLJEDNJE DODANO: