Aplikacija koja nautičarima nudi lakši boravak na Jadranu proglašena najboljom idejom završnog natjecanja Uplift akademije

Digitalna transformacija s naglaskom na održivost poslovanja te projekti koji u prvi plan stavljaju brigu o okolišu, budućnost su hrvatskog turizma. Pokazali su to projekti koje su u sklopu Mastercardova projekta Uplift predstavili žiriju polaznici druge generacije Uplift akademije, odnosno mikro, mali i srednji poduzetnici koji se bave turizmom, ugostiteljstvom i srodnim uslužnim djelatnostima. 

Druga sezona Uplift akademije počela je u studenom 2022. godine, a pohađalo ju je 32 stipendista iz cijele Hrvatske s istim ciljem – steći vještine i znanja koja će ima omogućiti da unaprijede svoje poslovanje i postanu otporniji na promjene na tržištu. Značajan dio Uplift akademije koju provodi Algebra stavljen je na mentorski program u sklopu kojeg su stipendisti podijeljeni u osam timova pod vodstvom mentorica Dijane Novak Krešić, Renate Ćurković, Marijane Šarolić Robić i Petre Stojanov smišljali projekte te ih predstavili žiriju na velikoj završnici edukativnog programa u kampusu Algebre. 

Nautički turizam kao veliki potencijal Hrvatske

Žiri su činili prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Perica Šandić (Group Leader, Corporate Sales, HT), Mladen Puzak (izvršni direktor, Ured za strategiju, razvoj i korisničko iskustvo, Hrvatska pošta), izv.prof.dr.sc. Leo Mršić (prodekan za znanost i istraživanje Visokog učilišta Algebra, direktor Algebra LAB-a), Tomislav Dominković (predsjednik Uprave, Algebra), Ivan Kurtović (predsjednik Uprave, InterCapital Asset Management) te Dinko Novoselec (suosnivač, Feelsgood).

Kao najbolji projekt su ocijenili onaj tima SeaUP koji čine Mari Greget (osnivačica brenda ‘komiška’, DMC-a HedonISSAm, suvlasnica prvog sushi fusion restorana ‘Peškarija’ na Visu), Nina Perajica (Afitat Travel), Dragana Buzdovačić (SUNLIFE charter), Juliana Sekelez (Heritage hotel Antique Split), a njihova mentorica bila je Petra Stojanov. Pobjednički tim je kao nagradu osvojio 5000 eura, a njihova ideja temelji se na aplikaciji koja bi nautičarima nudila razne usluge. 

Mislim da je takva aplikacija zaista prijeko potrebna nautičarima u Hrvatskoj. Broj nautičara doslovno je u svakodnevnom rastu. Primjerice, broj nautičara koji su posjetili otok Vis se 2022. godine udvostručio u odnosu na 2020. godinu. Mislim da bi takva aplikacija uvelike olakšala nautičarima boravak na Jadranu kad jednim klikom na pametnim telefonima mogu dobiti sve potrebne usluge – od popravaka na brodu, usluga jedrara, iznajmljivanja skutera, bookiranja izleta pa sve do dostave hrane i pića. Važno je istaknuti da se prilikom izrade projekta aplikacije vodilo računa i o održivosti. Korisnici aplikacije će ostvarivati popust na svoje račune, i to prikupljanjem otpada iz mora te dostavom tog prikupljenog otpada – limenki, staklenih boca i plastične ambalaže na kopno, a to je za nas jako važno jer tako doprinosimo očuvanju i zaštiti okoliša – pojasnila je ideju Mari Greget. 

POSLJEDNJE DODANO: