ODLUKA EUROPSKE AGENCIJE

AstraZeneca povlači cjepivo protiv COVID-19 diljem svijeta

AstraZeneca je započela povlačenje svog cjepiva protiv COVID-19, Vaxzevria, diljem svijeta zbog “viška dostupnih ažuriranih cjepiva” usmjerenih na nove varijante virusa, prema izvještaju britanskog Guardiana. Ova odluka uslijedila je nakon što je farmaceutska tvrtka dobrovoljno povukla svoje odobrenje za stavljanje lijeka u promet u Europskoj uniji još u ožujku, prenosi INDEX.HR.

Europska agencija za lijekove (EMA) nedavno je objavila da više ne odobrava uporabu cjepiva. U priopćenju za javnost, AstraZeneca je navela da je odluka donesena zbog dostupnosti novih cjepiva prilagođenih novim varijantama virusa, što je dovelo do pada potražnje za njihovim cjepivom.

Otkako je prestala proizvodnja i isporuka cjepiva, brojne druge zemlje već su prestale s njegovom isporukom. Primjerice, Australija nije imala dostupno cjepivo od ožujka 2023., a njegova uporaba bila je ukinuta već od lipnja 2021. zbog široke dostupnosti novijih cjepiva.

Iako je cjepivo općenito bilo sigurno i učinkovito, postojao je rizik od rijetke, ali ozbiljne nuspojave poznate kao tromboza s trombocitopenijom (TTS). Ipak, farmaceutska kompanija ističe da je u prvoj godini korištenja spašeno više od 6.5 milijuna života, a isporučeno je preko 3 milijarde doza diljem svijeta.

Catherine Bennett s katedre za epidemiologiju na Sveučilištu Deakin u Australiji naglasila je ključnu ulogu cjepiva u ranim danima pandemije, ističući da je “spasilo milijune života”. No, s promjenama u varijantama virusa te dostupnošću novijih cjepiva, računica rizika se promijenila.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je preporučila usmjeravanje cjepiva na varijantu virusa JN.1, ističući potrebu prilagodbe strategije cijepljenja novim okolnostima. AstraZeneca najavljuje suradnju s regulatorima i partnerima kako bi zaključila ovo poglavlje i nastavila doprinositi borbi protiv pandemije COVID-19.

POSLJEDNJE DODANO: