Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62b14b9e18d1cb419e8b457c/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Hit trener Ivan Javorčić za DalmacijaNews: ''Talijanima je strašno zanimljivo što smo Tudor, Jurić i ja svi iz Splita, stalno pitaju kako je to moguće, čak i pišu knjigu na tu temu''

Javorčić je sa Sudtirolom izborio Serie B, pa otišao u Veneziju s kojom želi natrag u Serie A, iznimno je cijenjen u talijanskom nogometu, radi velike stvari, a nakon duže vremena s njim smo razgovarali u rodnom gradu o tome kako doživljava ''calcio'' koji su mu životni i profesionalni ciljevi, filozofija igre, a dotaknuli smo se hrvatskih klubova i kolike su mogućnosti da se jednog dana vrati raditi doma
Splićanin Ivan Javorčić (43) nedavno je u Italiji ostvario povijesni uspjeh sa Sudtirolom koji je iz Serie C uveo u Serie B, njegov rezultat nije prošao nezapaženo s one strane Jadrana, pa je tako vrlo brzo ostvario transfer u Veneziju, puno veći i moćniji klub koji je doduše ispao iz Serie A, ali u hrvatskom stručnjaku vidi rješenje za povratak u elitu. Potpisao je Javorčić ugovor na tri godine, s njim Venezia računa ozbiljno jer je prepoznala rad čovjeka koji je s Pro Patrijom i sa Sudtirolom ostvarivao promocije, a to se cijeni, pokazatelj je da se radi o treneru-pobjedniku koji je friške dojmove podijelio u razgovoru za DalmacijaNews. Tek kada je diktafon bio isključen na kraju intervjua otkrio je da se svježe vratio iz Italije gdje je morao održati predavanje trenerima koje je bilo među najposjećenijima, a njegova priča objavljena je i u redovnoj publikaciji Talijanskog nogometnog saveza što je rijetko koji stranac doživio i što je veliko priznanje za našeg sugovornika. I tako dok smo napravili đir po splitskoj Zapadnoj obali, odmah nam pada na pamet da takvu šetnju bi teško bilo izvesti na Trgu sv. Marka u Veneciji, zbog brojnih lovaca na autograme, a ovdje u Splitu rijetki ga prepoznaju jer nije kroz karijeru ''dotaknuo'' Hajduk nego je splitovac od kolina, produkt Omladinske škole RNK Split koji se kao izuzetni talent sa 18 godina uputio u Italiju, u redove Brescije koja je prepoznala njegov potencijal koji je kasnije realiziran, jer igrao s velikim igračima i protiv velikih suparnika, znao je kao zadnji vezni limitirati učinak neponovljivog Zinedine Zidanea i drugih…

Eto, s jednim ste klubom ušli u Serie B, pa onda promijenili sredinu, otišli u ambicioznu Veneziju i sad Vas evo u Splitu nakon dugo vremena…

- Slažem se s tom konstatacijom, uspjeh sa Sudtirolom definitivno mi je pomogao doći u Veneziju. Radi se o klubu koji ima veliku povijest iza sebe. Ispali su iz Serie A i imaju ambiciju da se u nekom određenom roku vrate. Vlasnik je Amerikanac Niederauer sa svojim partnerima koji u samoj Veneciji želi raditi posao i s neke šire strane, imaju velikih interesa. Moj novi vlasnik je veliko ime u svijetu biznisa, bio je predsjednik Njujorške burze i rangiran među prvih stotinu CEO-ova u SAD-u. Dakle, radi se o ljudima koji žele ulagati u Veneciju, a kroz nogomet vide širi put s obzirom na povijest grada i popularnost. A što se tiče Splita, prošle godina sam uspio doći samo na par dana jer sam se selio u drugi klub, a ovih sedam dana za mene je jako puno, mogu reći da manje-više prođem kroz svoj grad kao turist.

Teško bismo na sličnom mjestu po frekventnosti uspjeli napraviti slike u Italiji, da nije nogometa malotko bi za Vas čuo u Hrvatskoj nakon završetka karijere da niste krenuli u trenerske vode i postižete sjajne rezultate?

- Istina, premda to meni i odgovara kakav sam tip, samozatajna osoba. Odgovara mi manji publicitet, premda je i to dio posla.


No činjenica je da posjedujete kvalitete i klubove u kojima ste radili uvodite u viši rang… Sigurno to godi, jer nije slučajno?

- Istina, u Italiji me gledaju tako, vide da se kroz moj trenerski put može primijetiti da sam sa svojim momčadima dolazio do rezultata, oni to često nazivaju ''vincente'', pobjednik. Bitno je prepoznati svoj put, u tom putu imati sreće, raditi na pravom mjestu s pravim sportskim direktorom i suradnicima, isto tako s pravim igračima. Nogomet je kolektivni sport, mora postojati timski rad, u uspjesima uvijek postoji matematika ljudi. Nije to samo moje, nego sam imao sreću da sam došao u prvi plan, jer to je zaista kolektivni rad.

U talijanskim medijima tematizira se često usporedba s Ivanom Jurićem i Igorom Tudorom o čemu ste morali govoriti i na predstavljanju u Veneziji…

- Ma dobro, oni su afirmirani treneri koji su napravili velike stvari. Sebe vidim kao mladog trenera koji je napravio svoj put iz nižih liga. Naravno da su oni za mene reference, a Talijanima je zanimljiva priča jer smo sva trojica iz Splita. Malo više uspoređuju moj put s Jurićem zato što je on trenirao Mantovu, igrao je u Crotoneu gdje sam ja bio prije njega. Međutim, radi se o ljudima koji su imali puno veće karijere u igračkom smislu, ali i u trenerskom.

Što je to onda što izdvaja Split da je imao trojicu trenera u profesionalnim ligama, njih dvojica su imena u Serie A, Vi ste se probili do Serie B, da ne spominjemo možda još genijalnog Tomislava Ivića koji je isto radio u Italiji, a ponikao je u Splitu kao igrač i trener da bi kasnije prerastao u legendu Hajduka i svjetski priznato trenersko ime?

- Grad Split je vrlo specifična sredina s velikom kulturom sporta, prema sportu općenito, pa tako i nogometu. Od malih nogu si vezan za sport, sve ono što je pozitivno, što te izgrađuje kao čovjeka. Ono što moram istaknuti, da je u meni još iz vremena dok sam bio u Splitu i dan-danas ostao natjecateljskih duh i osjećaj. To osjećam u sebi, vidim da me to prati i da je to moja neka ''kvaliteta''. U Dalmaciji su ljudi temperamentni i ponosni te kada se to poveže sa životnim iskustvom, kada te zarazi ono što sam ja doživio u preko 25 godina u Italiji, onda to dovodi do nekakvog miksa koji prolazi i koji je eksplozivan. Baza koja kreće kroz sport, pa poveznica da se kroz njega dokažeš i realiziraš kao čovjek te iskustvo koje dobiješ radeći vani, dovode to toga. Tako su Tudor i Jurić vani napravili karijere. To sve skupa utječe na specifičnu težinu, ima tu nečega i definitivno nije slučajno. Premala je Split sredina da bi to moglo biti slučajno u usporedbi s nekim velikim gradovima. Postojalo je to i u drugim sportovima kada su Kukoč i Rađa bili u NBA ligi, kada smo imali visokorangirane tenisače u svijetu. Isto tako je i kolektivnim sportovima, ja sam odrastao prateći uspjehe Jugoplastike u košarci i Jadrana u vaterpolu. Sve što sam rekao ima neku svoju logiku. Recimo skaut Argurio koji je radio kratko u Hajduku sprema tako neku knjigu o poveznicama u sportu šire, ali mu je tema i Split, čudi se kako je dao toliko trenera, njegov novinar istraživač postavio mi je nedavno baš slično pitanje. Pokušava ljudima u Italiji približiti zašto naš mentalitet ima toliko uspjeha u Italiji.


Ajmo malo na brojke, Vaša obrana u Sudtirolu primila je ove sezone samo devet golova u prvenstvu, to je europski raritet, nešto nevjerojatno u 38 kola?

- To je stvarno posebna brojka, samo je Reggiana u sedamdesetim godinama primila jednako toliko, pa smo tako izjednačili rekord u talijanskom profesionalnom nogometu. Ta brojka podigla je još više znatiželju o mom radu, jer nije bilo u pitanju samo pobjeđivanje, nego kako si to ostvario, a mi smo osvojili 90 bodova, imali najbolju obranu u Europi, pa je stoga to sve nekako bilo još više potencirano. Imali smo prepoznatljivu crtu koja se rađa kroz intenzivni pristup igri. Igrali smo agresivno, pressing u fazi obrane, nismo dozvoljavali protivniku da ima ideju i kontrolirali smo igrali posjed. Samim time smo uspjeli u namjeri, smanjili rizik da nam suparnik  bude opasan. Brojevi izražavaju obrambeni dio igre, ali on se rađa kroz kolektivnu misao i kvalitetu koju smo imali u posjedu. To je moja filozofija, smatram da su te faze povezane, jedna se ne može odvojiti od druge i međusobno su ovisne.

Ambicija Venezije vratiti se u Serie A, ali i Vaša osobna da postanete trener u najvećem rangu nakon što ste bili igrač…

- To je više neka vrsta sna, ne mogu reći da je ''cilj'', kažem više san koji bih volio ostvariti, doći do njega da se dogodi, ali nikako nije opsesija. Bilo bi sjajno na taj način zaokružiti moj talijanski put, još otkada sam iz RNK Split kao 18-godišnjak došao u najbolju ligu na svijetu, igrao protiv najvećih u to doba, ali sam prestao rano s igranjem zbog ozljeda jer sam se mučio. Sezonu-dvije sam stvarno dobro odigrao jer sam mogao, a ovo ostalo je bilo uz konstantne probleme i mučenje. Nisam uspio ostvariti ono što se očekivalo od mene, ali zatvoriti taj krug kao trener bilo bi sjajno, pogotovo od samog dna prema vrhu u trenerskom putu. To je više pitanje životnog pristupa nego samog cilja.

Ispostavilo se da ste donijeli lani pravu odluku, jer mogli ste u Romu na mjesto trenera juniora, surađivati blisko sa Joseom Mourinhom, ali ste izabrali Sudtirol što je bio pravi potez koji ukazuje da imate ''nos'' za odabrati.

- Slažem se da je to bila odluka koju sam morao donijeti i ne bih se htio ureći. Imao sam u glavi viziju kako bi to moglo biti. Ali isto tako mogu reći da je nogomet posao visokog rizika, pa tako prepoznajem potencijalni put u Veneziji, ali i rizike koje može donijeti. Odlazak u Sudtirol bio je pravi potez, siguran sam da je i Venezia za mene pravi put s obzirom na kompleksnost zadatka i odnosa. Znam da ću dobiti kroz taj put, ali nisam siguran da će to biti i rezultatski. Prihvaćam da se sutra može dogoditi i neuspjeh, ali sam svjestan da je to takav posao i po tom pitanju sam skroman. Znam da može biti i poraza, ali sam svjestan da će mi ovaj angažman pomoći da postanem bolji trener.

S obzirom da ste toliko vezani za Italiju, što bi se hipotetski trebalo dogoditi za neku hrvatsku epizodu koja sada zvuči nerealno jer tek ste potpisali trogodišnji ugovor. Pretpostavljam da bi to mogli biti samo klubovi iz hrvatske velike četvorke, jer stvorili ste imidž i status u Italiji…

- Teško mi je objektivno govoriti o tome, o nekoj viziji. Ali, naravno, u trenerskom poslu moraš biti spreman ukoliko ti se ukažu neke prilike koje su trenutno izvan mog konteksta. Prihvaćam to, dosta sam elastičan, moraš biti spreman za neka druga iskustva i druge izazove. Sve gledam kroz izazov, meni je i Venezia izazov. Istina je da se mogu probiti do Serie A, i stvarno vidim to kroz osobni izazov, ne samo profesionalni. Isto tako mi može biti izazov sutra preuzeti klub s velikom tradicijom u Hrvatskoj koji ima ambicija. Zašto ne? Prepoznao bih poteškoće, postalo bi mi izazov i onda se ja u takvim situacijama motiviram. Time se ja hranim. Bilo bi interesantno raditi u nekom drugom kontekstu. Hrvatska bi za mene bila nešto drugo jer tu sam rođen, Splićanin sam, ali bi mi bilo drugačije.


Koliko uopće stignete pratiti hrvatski nogomet, Hajduk i Vaš matični Split, klubove iz rodnog grada?

- Ranije sam pratio puno manje, a sada sve više. Kad si na većoj razini, javljaju se sve veći i interesi. Liga se po mom mišljenju puno poboljšala, ima trenera koje mi je drago pratiti, kao što su Tomić i Bjelica koje poznajem i pratim njihov rad. Znatiželjan sam. Pratim što se događa u Hajduku, Dinamu i Splitu po nekoj inerciji. Ali sve više i dublje razumijevam hrvatsku priču, informiram se o igračima, nastojim imati što više saznanja o ligi. Ima zanimljivih igrača i trenera, interesantno mi je gledati i pratiti. A Split pratim sam po sebi, on mi je u duši, pratim ga kao navijač, jer je to zapravo jedini klub za koji navijam. Kako su u Italiji svi ludi za balunom, pitaju me za koga navijam. Odgovaram im ''ni za koga'', nisam navijač ni Juventusa ni Milana, jednostavno volim lijep nogomet i tko ga igra dobro, za njega navijam, a iskreno sam jedino emotivno vezan za Split, tamo sam odrastao, iz njega krenuo u Italiju, u svijet profesionalnog nogometa


hr Tue Jun 21 2022 06:46:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Nogomet
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2d04218d1cbe5d98b4576/80
Foto: Twitter AS Roma

Talijani otkrivaju: Bivšeg hajdukovca Mourinho priključuje pripremama prve momčadi

Za Talijane je to pravi raritet s obzirom na to još nema ni minute staža u juniorskoj momčadi
Mate Ivković, 16-godišnjak koji je u siječnju iz Hajduka prešao u Romu, pisalo se tada, za nešto više od 600.000 eura, bit će pozvan na pripreme seniorske momčadi koju vodi Jose Mourinho, otkrivaju danas rimski mediji. Za Talijane je to pravi raritet s obzirom na to da Mate još nema ni minute staža u juniorskoj momčadi, takozvanoj Primaveri.

Ivković je, otkako je s Poljuda došao u Romu, igrao za selekcije U-17 i U-18 premda je pripadao generaciji U-16, a sada ga evo, ni manje ni više, zove Mourinho na pripreme s prvotimcima.

Podsjetimo, radi se o talentiranom veznjaku visokom 191 centimentar, koji je iz Hajduka otišao posljednjeg dana prijelaznog roka, kada je ušao u posljednjih šest mjeseci ugovora. A da nije bilo tako, Talijani tvrde da bi vrijedio barem 5-6 puta više.

Mate je dvije godine mlađi od Marka Brkljače koji je iz Hajduka prešao u Dinamo.

hr Mon Jul 04 2022 13:37:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Nogomet
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2baba18d1cbd3d68b45ec/80
Foto: NK Mura

Marin Ljubić pred potpisom za Varaždin

Bivši vratar Hajduka trebao bi postati član novog prvoligaša
Nekadašnji vratar Hajduka Marin Ljubić trebao bi postati vratar novog prvoligaša Varaždina. Razgovori između Ljubića koji ima ugovor s turskim drugoligašem Istanbulsporom su pri kraju, vjerojatno će 24-godišnji Splićanin na posudbu u redove Varaždinaca. Ljubić je u veljači 2021. godine prešao iz Hajduka u Tursku gdje je proveo godinu dana. U veljači ove godine posuđen je u slovensku Muru, a sada bi trebao nastaviti karijeru u Varaždinu.hr Mon Jul 04 2022 12:02:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Nogomet
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2ac1118d1cbc6d68b45bb/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Plavi počeli pripreme u Mravincima, stigla četvorica novih, priključeno sedam juniora

Solin će vježbati i na svom igralištu
Prozivkom na igralištu Sloge u Mravincima počele su pripreme nogometaša Solina pod vodstvom trenera Tonija Golema. Na prvom treningu pojavilo se 26 igrača kojima se najprije obratio predsjednik kluba Miroslav Delić, nakon kratkog govora i dobrih želja odmah se prionulo radu.

Među igračima nekoliko je novih lica, sportski direktor Solina Vik Lalić i trener Golem su uz napadača Josipa Maganjića u Solin vratili mlade Luku Džaju iz Cibalije te Dina Klarića, igrača Hajduka koji je lani bio posuđen Kustošiji. Obojica su Solinjani, u mlađim kategorijama trenirali su uz Jadro, a posljednje dvije sezone kontinuirano igraju u drugoligaškom rangu. Četvrti novi igrač je Ivan Markota koji se vratio sa Cipra, 23-godišnji Metkovčanin koji je igrao u Dugopolju, Sesvetama te mlađim kategorijama Dinama i RNK Splita.

Sportski direktor Lalić dodao je da su klub napustili Relota, Perković, Dadić, Vujinović, Taraš, Gotovac, Livančić i Jukić, a momčadi je priključeno sedam juniora. U klubu su ostali stožerni igrači Ninčević, Topić, Tomić i Liberijac Nimeli koji se prošlog proljeća pokazao kao pojačanje. Nimeli i Markota treninzima se priključuju sutra, a mladi Buljan je lakše ozlijeđen pa će početi trenirati kroz nekoliko dana.

Solinjani će vježbati uglavnom u Mravincima te ponekad uz Jadro jer su na njihovom stadionu u tijeku opsežni radovi na poboljšanju infrastrukture. Zasad je poznato da će Plavi tijekom priprema nastupiti na dva turnira, 22. srpnja u Zmijavcima te 4. kolovoza u Vranjicu, sezona 1. NL počinje u drugoj polovici kolovoza.

Na prozivci u Mravincima pojavili su se sljedeći igrači:
A. Topić, Kargotić, Tomić, Buljan, Pekić, Puljić, Mijić, Ninčević, Kušeta, Kaćunko, Mamić, Blažević, Vodanović, Jurić, Ožegović, D. Topić, Klarić, Džaja, Maganjić, Majdov, Bašić, Budimir, Roguljić, Dragičević, Šerić i Skoko.
hr Mon Jul 04 2022 11:06:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Nogomet
//www.dalmacijanews.hr/files/62c2983018d1cb2dd88b4591/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Josip Maganjić pojačao Solin

Nekadašnji junior Hajduka i Fiorentine u idućoj će sezoni igrati za Plave s Jadra

Napadač Josip Maganjić novi je igrač Solina i danas je počeo pripreme s članom Prve nogometne lige. Maganjić dolazi iz ciparske Omonije Aradippou u kojoj je proveo proljetni dio prošle sezone. Riječ je o 23-godišnjaku koji je u mlađim kategorijama igrao u Hajduku odakle je 2016. godine prešao u Fiorentinu za odštetu od 900 tisuća eura. Proveo je nekoliko sezona u Italiji, jednu sezonu na posudbi u Istri 1961 te pola sezone u Širokom Brijegu. U kolovozu prošle godine došao je u Dugopolje, igrao u drugoligaškom rangu do zime pa potom otišao na Cipar.
U novu sezonu ulazi sa Solinom, trebao bi biti značajno pojačanje za Plave.
hr Mon Jul 04 2022 09:35:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Nogomet

Pročitajte još . . .